Duizendblad

Achillea millefolium

duizendblad dizendblad

Vandaag viel het me op hoeveel Duizendblad er nog in bloei staat.
Terwijl ik dit schrijf is het half december en in de kale omgeving valt de plant nu extra op met haar grote schermen met kleine witte bloemetjes. Het is echter geen schermbloemige, maar een composiet. Wat ook opvalt is de bladvorm, die lijkt op een veer en bestaat uit heel veel (‘1000’) kleine bladdeeltjes die samen het blad vormen.

Duizendblad bloeit van juni tot circa november op voedselrijke, verstoorde grond. Het is een geneeskrachtige plant. De looistoffen zijn bloedstelpend, pijnstillend en wondhelend. Je kunt van de bladeren thee maken voor consumptie, maar ook een aftreksel voor in bad of omslagen in het geval van wonden.

Duizendblad wordt ook wel Timmermanskruid genoemd, best een logische benaming als je weet wat er allemaal mis kan gaan in een werkplaats. Een mythe vertelt het verhaal van Josef, die met Jezus aan het timmeren was. Daarbij sloeg Jozef lelijk op zijn duim, waarna Jezus snel naar Duizendblad op zoek ging om de wond te stelpen en te verbinden. Een andere benaming is dan ook wel Sint Jozefskruid.

Er is nog een andere mythe in omloop en die heeft te maken met de naamgeving van de plant in het Latijn. Zo zou de Griekse held Achilles Duizendblad meegenomen hebben tijdens zijn veldtochten om de gewonde soldaten te kunnen verbinden. Of toch in ieder geval zijn pijnlijke hiel te verzorgen.

Naast bloedstelpend en pijnstillend schijnt het kruid ook nog bloedzuiverend, ontstekingsremmend, zweetafdrijvend, krampstillend en versterkend voor de bloedvaten te zijn. Dit plantje is echt een soort duizenddingendoekje!

En tot slot, als klap op de vuurpijl, schijnt het ook nog zo te zijn dat je met een bosje Duizendblad op zak het hart van je beoogde geliefde kan veroveren…

Bronnen: Flora van Nederland, kerktuinnpbwassenaar.nl, Geneeskruidenlexicon.

Silvia Lievaart