Duinviooltje

Viola curtisii

duinviooltjeIn mijn zoektocht naar eetbare planten, stuitte ik onder andere op het Duinviooltje. Wikipedia zegt hierover: ‘het is een plant uit de viooltjesfamilie’ en ‘de plant komt voornamelijk voor in de duinen’, heel verrassend……

De plant kan ongeveer 25 cm hoog worden en heeft lichtblauwe bloemen. De onderste kroonbladen zijn lichter gekleurd dan de twee bovenste. De onderlip heeft een gele vlek. Het Duinviooltje groeit op voedselarme duingrond. De plant komt niet helemaal in de zeereep voor, maar wel vlak erachter, op plaatsen waar konijnenkeutels de grond een klein beetje bemest hebben en de konijnen zelf de grond wat open gewoeld hebben.

De naam Viola curtisii is simpel verklaarbaar, Viola betekent violet, de kleur die in de meeste bloemen van de viooltjes voorkomt. Curtisii komt van William Curtis (1746 – 1799), een Engelse botanicus.

Nog wat feitjes: de bloeimaanden zijn van april tot en met oktober, ze hebben een verticale wortelstok die soms tot een meter diep de grond in gaat. De donkergroene bladeren zijn langwerpig, de onderste bladeren zijn ovaal tot rondachtig en ietwat ‘vlezig’, qua bodem houden ze van humusarme, zwak zuur tot meestal kalkrijk, voedselarm zand. In de duinen staan ze in groepjes, het liefst op kaal zand bijvoorbeeld op duinhellingen waar zoals gezegd, konijnen veel gegraven en bemest hebben. Het Duinviooltje wordt beschermd voor zelfbevruchting doordat een klepje bij het gaatje van de bolvormige stempel het binnenvallen van eigen stuifmeel voorkomt. Na het rijpen springen de eenhokkige vruchten met drie kleppen open. Daarbij worden de zaden weggeslingerd.

Ook heeft het zaad een mierenbroodje (uitgroeisel van de zaadhuid), waardoor het ook door mieren verspreid wordt. De mieren nemen het zaad mee naar hun nest. Tijdens deze tocht kan het mierenbroodje al van het zaad afbreken of anders wordt in het nest het voedsel van het zaad afgebeten en het zaad weer naar buiten gebracht.

Maar ook de Duinviooltjes zelf zijn eetbaar en worden steeds meer gebruikt in verschillende keukens. Ze worden als smaakmaker gebruikt maar ze hebben ook een decoratieve functie.

Een suggestie zodat je het eens uit kunt proberen: Duinviooltjessoep.

Ingrediënten: 1 liter bouillon, 40 g rijst, 1 theelepel citroensap, 1/2 kopje vers geplukte Duinviooltjes. Bereidingswijze: laat de rijst gedurende twintig minuten in de bouillon gaar worden, voeg er Duinviooltjes en citroensap aan toe en laat de soep nog twee minuten zacht trekken. Serveer direct met een lekker stuk vers stokbrood.

Bronnen:
www.wikipedia.org

www.wasven.nl
https://wilde-planten.nl/

Angelique Herrebrugh