Duindoorn

Hippophae rhamnoides

paard duindoornsap

In de geschiedenis van de Duindoorn komt niet alleen zijn grote geneeskrachtige werking maar ook zijn voedingswaarde steeds terug, vooral in Europa en Azië. Zijn wetenschappelijke naam heeft een Griekse oorsprong. De plant en de vruchten werden in het oude Griekenland gebruikt als voeding voor de paarden; het zou hun gezondheid verbeteren en glans geven aan hun vacht: Hippophae rhamnoides = ‘Glanzend Paard’.

Naast medicinale toepassingen die op vele gebieden ter ondersteuning kunnen worden ingezet zijn er diverse recepten op culinair gebied om van de Duindoorn te genieten. De recepten zijn eenvoudig maar het plukken van de bessen is een zeer bewerkelijke klus. Ze zitten dicht op en stevig aan de takken verankerd. Heb je er eindelijk één te pakken dan is de kans groot dat die tijdens het plukken knapt. Een schaartje is een onontbeerlijk hulpmiddel. En handschoenen, want de houtige doorns zijn venijnig scherp. Pluk niet al te rijpe Duindoornbessen, het liefst die uit augustus en september.

Duindoornjam
1kg Duindoornbessen schoonmaken, met zoveel water opzetten dat ze net onderstaan. 5 minuten doorkoken en dit mengsel zeven. Hierna 1kg geleisuiker toevoegen en koken tot dit is opgenomen. Jam in schoongemaakte jampotjes doen, even omkeren en op het deksel zetten en smullen maar.

Duindoornsap:
1 kg Duindoornbessen
1/2 kg (riet)suiker
Duindoornbessen rissen, wassen en uit laten lekken. Opzetten met zoveel water dat ze net onderstaan. Zachtjes tot moes koken. Bessenmoes door een zeef wrijven. Royaal suiker toevoegen. Schenk het dieporanje sap in flessen, sluit de flessen met een schroefdop af. Vanwege het hoge vruchtzuurgehalte is dit sap maandenlang houdbaar. Is dit sap te zuur dan is het te mengen met appelsap.

Duindoornlikeur (1 liter):
300 gr duindoornbessen
3 reepjes citroenschil / 3 reepjes sinaasappelschil / 2 stuks korianderzaadjes
700 ml wodka
200 gr suikersiroop
2 el honing
Laat de bessen, de schillen en de korianderzaadjes 3 maanden macereren in de wodka, voeg daarna de suikersiroop en honing toe.

Liesbeth Waldman