De jutbak van ‘Doe mee, Verlos de Zee!’

Op het strand van de Kwade hoek ontstond in 2010 een mooi initiatief.
Tijdens zijn strandwandelingen raapte een lokale “strandjutter” regelmatig aangespoelde rommel op om dit thuis weg te gooien. Op een dag was het echter zo veel, dat hij als statement een berg maakte bij de strandopgang en er een houten bordje bij plaatste -ook aangespoeld trouwens- met de tekst ‘Doe mee, verlos de Zee’.

Wat schetste zijn verbazing toen bij de volgende wandeling bleek dat de berg enorm gegroeid was! Mensen hadden gehoor gegeven aan zijn oproep…

De weken erna werd de berg steeds groter, werd weggehaald, ontstond opnieuw en werd weer groter, en weer weggehaald. Uiteindelijk plaatste Natuurmonumenten, de lokale strandbeheerder, op de plek van de berg een aangespoelde krat, met het oorspronkelijke bordje erbij. De ‘Jutbak’ was geboren.

doe mee verlos de zee doe mee verlos de zee

Wat men met ‘Doe mee, Verlos de Zee!’ wil bereiken is natuurlijk schonere stranden, zodat de rommel niet meer terug de zee in kan. Maar daarnaast laat het ook zien dat je op een positieve manier zelf een steentje bij kan dragen. Dat geeft een goed gevoel. Mensen worden door zelf te doen bewust van het probleem en hoe er vervolgens mee om te gaan.

Ondertussen zijn er langs de Nederlandse- en Belgische kust al meer dan honderd jutbakken geplaatst, in overleg met de plaatselijke strandbeheerders. En vinden heel veel mensen het allang niet vreemd meer om tijdens een strandwandeling op de terugweg wat rommel op te rapen en in een Jutbak te gooien. Sterker: regelmatig zie je kinderen met bolderwagens in de weer, vol met gevonden rommel voor de bak. Jong geleerd is oud gedaan…

Als je bij jou in de buurt langs strand of rivier ook een bak wil, kijk dan hoe je dat moet aanpakken op het stappenplan van de website van ‘Doe mee, Verlos de Zee!’.

Want echt: alle kleine beetjes helpen!

Bron: www.verlosdezee.nl

Silvia Lievaart