Daslook

Allium ursinum

daslook daslook

De soortaanduiding ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant te goed deden. Dit is er ook de oorzaak van dat de plant af en toe ook berelook wordt genoemd. De naam Daslook kan afgeleid zijn van dassen, die soms onder deze planten hun hol hadden.  

Deze plant werd door onze Germaanse voorouders geassocieerd met de beer omdat men dacht dat dit dier zijn kracht aan dit kruid te danken had, net als mensen die Daslook eten  berensterk worden.

De soldaten van de Romeinse legioenen aten Daslook  omdat ze geloofden dat de plant wonden genas en de manschappen moed gaf in het gevecht. In de kruidengeneeskunde was het een middel om darmparasieten te doden. Het vermindert spierkramp en versnelt de genezing van uitwendige wonden. Wat wel een prettige bijkomstigheid is op het slagveld.

In het gebied van Voorne Putten kun je verschillende soorten wilde look  tegen het lijf lopen,  Kraailook zelfs al in februari. In sommige gevallen kun je beter op de geur afgaan zoals bij de Daslook. Het is namelijk een zeer aromatische plant waarvan je de aanwezigheid tijdens een lentewandeling zelfs kunt ruiken. Vooral tijdens de bloei is de geur zeer sterk. Als in april en mei de mooie zuiver witte bloemen te zien zijn kun je hem al op afstand herkennen. De geur gaat over op het vlees en de melk van de dieren die de plant eten, maar meestal laten ze hem staan.

Er zijn genoeg recepten te vinden  met Daslook als ingrediënt want net als Knoflook en Bieslook kun je het als kruid gebruiken in allerlei gerechten zoals salades, stoofgerechten, soepen, vis, vlees en zelfs in kruidenboter. Juist omdat het eetlust opwekkend is past het prima in een voorgerecht van bijvoorbeeld een 4-gangendiner.

Maar bij al die recepten die te vinden zijn moet wel een kanttekening geplaatst worden want ondanks het feit dat het op sommige vochtige, schaduwrijke plekken massaal aanwezig is, is de plant wel beschermd en mag hij niet geplukt worden!  Ook niet als er genoeg staan. Een tweede reden om niet te pukken is dat een leek al snel een vergissing maakt en per ongeluk de bladeren van het Lelietje-der-dalen plukt. Laten die nou giftig zijn!

Myriam Börger