Buizerd

Buteo buteo

buizerdTijdens onze pluistochten worden we bijna altijd in de gaten gehouden door een miauwende kat, niet op de grond maar ergens ver van boven af, althans daar lijkt het op. Maar eenmaal naar boven kijkend hangt er weer de Buizerd boven ons hoofd. Een mooi gezicht om hem zo te zien zweven, soms met drie tegelijk.

De Buizerd valt onder de familie Sperwers. Zijn lengte is 46 tot 48 cm. En hij heeft een spanwijdte van 110-130 cm. Het aantal broedparen is ruim 10.000: de meest talrijk broedende roofvogel in ons land. Overigens slaat hij tijdens voedselarme jaren het broedseizoen over.

Het kleurenkleed van iedere Buizerd is anders, maar voornamelijk is het bruin-wit. De wat korte staart heeft donkerbruine dwarsbanden en de snavel is zwart met een gele waslaag over de snavelbasis.Tijdens de vlucht is hij te herkennen aan zijn brede hoekige vleugels, korte hals en gespreide korte staart Er zijn ook buizerds die bijna een geheel wit verenkleed hebben. Wanneer je in het duin loopt is de kans groot de vogel tegen te komen. Hun aanwezigheid laten ze ook duidelijk merken door hun miauwende geluiden.

Hij maakt handig gebruik van de opstijgende warme lucht waar hij zich als het ware in laat meesleuren. Bij minder gunstig weer zit hij vaak op een paal of andere uitkijkpost zoekend naar voedsel dat voornamelijk bestaat uit muizen, konijnen en andere kleine dieren. Ook langs autowegen is hij vaak te zien waar zijn maaltijd voor hem klaar ligt zonder zich te hoeven inspannen.

Eigenlijk is het een vogel die behoorlijk zuinig omgaat met energie en die ook nog eens weinig vijanden heeft. Alleen met een groep kraaien kan hij het nog wel eens aan de stok krijgen. Hij moet dan echt eieren voor zijn geld kiezen, wanneer hij een jong gestolen heeft.

Volwassen Nederlandse Buizerds blijven het hele jaar in hun territorium. Dat wil dus zeggen dat onze pluisgebied-vogel een trouwe metgezel is geworden die iedere dinsdag, wanneer we aan het pluizen zijn, met ons meezoekt.

Bronnen: vogelvisie en Sovon.nl

Ap Heijman