Boterbloem

Ranunculus

boterbloem                                                                  boterbloem boterbloem

Ranunculus is een groot geslacht, het bevat ongeveer 400 soorten planten. Het zijn overblijvende, kruidachtige planten met helder gele of soms witte bloemen. Er zijn 1- en 2-jarige soorten. De kroonbladeren zijn geel en het centrum van de bloem ook. Alle soorten van de ranunculacaea zijn giftig voor het vee. Hun onaangename smaak zorgt ervoor dat het vee ze vanzelf laat staan. Vergiftiging kan wel ontstaan als er veel boterbloemen in een afgegraasde weide staan en er is weinig eetbaars overgebleven. De giftige stoffen worden grotendeels afgebroken wanneer de planten worden gedroogd. Gedroogde boterbloemen tussen het hooi kunnen veilig gegeten worden door het vee. Maar wat ziet zo’n weide er mooi uit met zoveel boterbloemen tussen het gras. De boeren zijn uiteraard niet blij met een veld vol boterbloemen.

In Nederland kennen wij verschillende soorten boterbloemen

  • De Scherpe boterbloem
  • Behaarde boterbloem
  • Grote boterbloem
  • Kruipende boterbloem

De boterbloem bloeit vanaf juni tot augustus. De Kruipende boterbloem verspreidt zich door uitlopers die alle kanten uitgroeien, soms zitten de uitlopers wel 50 cm diep. Boterbloemen zie je ook vaak langs de waterkant. De Kruipende boterbloem is een pionier op onbewerkte grond en een bodemversteviger.

De volksnaam kan zijn: Kraaienpoten. Vroeger werden de bloemen gebruikt om de boter te kleuren. Ik vind het niet fijn als ze bij mij in de tuin groeien . Het kost veel moeite voor ik ze weg heb.

Bron Wikipedia, Delta’s bloemengids van Michael Lohmann

Yvonne Meerman