Algemeen
Boerenwormkruid is een vaste plant, een composiet, en komt veel voor op droge zandige grond en langs wegen. Ook staat hij langs het nieuwe voetpad door het Groene Strand naar de nieuwe kijkhut. De hoofdbloei valt in de periode juni tot en met augustus en de nabloei kan tot aan de herfst aanhouden. De bladeren zijn afgebroken geveerd met naar de top van het blad veerdelig en de blaadjes veerspletig en bezet met klierharen. Deze klierharen zijn verantwoordelijk voor de wat onaangename kamferachtige geur, die bij aanraking verspreid wordt.
Wetenswaardigheden
![]() |
Ecologie
Op Boerenwormkruid komen spanrupsen zoals de Smaragdspanner en rupsen van nachtvlinders voor.
Mieren houden niet van Boerenwormkruid. Daarom werd het kruid vroeger wel bij keukendeuren geplant.
De solitaire bijen zoals Grasbij, Koolzwarte zandbij, Pluimvoetbij en Tronkenbij vliegen op deze plant.
Medisch
Uitwendig kan het gebruikt worden als lotion bij schurft. Wat Boerenwormkruid in de schoenen geplaatst zou helpen tegen chronische koorts. In de fytotherapie wordt het gebruikt tegen onder andere artritis en verkoudheid.
In de plant komt het giftige thujon voor dat wormafdrijvend (vooral van spoel- en lintwormen) is. Vandaar de naamgeving. Ook was het kruid veelvuldig in gebruik om een abortus op te wekken. Hoge doses veroorzaken duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn.
Bronnen: wikipedia.nl, wikibooks.nl, plantaardigheden.nl
Marcel Witte