Boerenwormkruid

Tanacetum vulgare

boerenwormkruidAlgemeen
Boerenwormkruid is een vaste plant, een composiet, en komt veel voor op droge zandige grond en langs wegen. Ook staat hij langs het nieuwe voetpad door het Groene Strand naar de nieuwe kijkhut. De hoofdbloei valt in de periode juni tot en met augustus en de nabloei kan tot aan de herfst aanhouden. De bladeren zijn afgebroken geveerd met naar de top van het blad veerdelig en de blaadjes veerspletig en bezet met klierharen. Deze klierharen zijn verantwoordelijk voor de wat onaangename kamferachtige geur, die bij aanraking verspreid wordt.

Wetenswaardigheden

  • De naam Tanacetum is vermoedelijk afgeleid van het Oudgriekse woord 'athanasia' dat 'onsterfelijk' betekent. Het heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de bloemen niet makkelijk verwelken en lang hun gele kleur behouden, maar het kan ook duiden op een soort levensdrank die ervan gemaakt werd.
  • De plant werd gebruikt voor het conserveren van lichamen.
  • De plant wordt gerekend tot de zogenaamde afweerkruiden. Het zou afweer bieden tegen hekserij, spoken en onweer.
  • Omdat de olie die uit de plant kan worden gewonnen in principe giftig is, is het in de Verenigde Staten verboden om de plant te verkopen.
  • Boerenwormkruid wordt tot de kompasplanten gerekend, omdat de bladeren in het volle zonlicht zich precies plat op het zuiden richten.
  • In Rosemary's Baby krijgt Mia Farrow in de film van haar enge duivelaanbiddende buren een hangertje met Boerenwormkruid om haar kindje te beschermen, ondanks de vieze lucht draagt ze het. We weten allemaal hoe dat afgelopen is.
boerenwormkruid                                                                     

Ecologie
Op Boerenwormkruid komen spanrupsen zoals de Smaragdspanner en rupsen van nachtvlinders voor.

Mieren houden niet van Boerenwormkruid. Daarom werd het kruid vroeger wel bij keukendeuren geplant.

De solitaire bijen zoals Grasbij, Koolzwarte zandbij, Pluimvoetbij en Tronkenbij vliegen op deze plant.

Medisch
Uitwendig kan het gebruikt worden als lotion bij schurft. Wat Boerenwormkruid in de schoenen geplaatst zou helpen tegen chronische koorts. In de fytotherapie wordt het gebruikt tegen onder andere artritis en verkoudheid.

In de plant komt het giftige thujon voor dat wormafdrijvend (vooral van spoel- en lintwormen) is. Vandaar de naamgeving. Ook was het kruid veelvuldig in gebruik om een abortus op te wekken. Hoge doses veroorzaken duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn.

Bronnen: wikipedia.nl, wikibooks.nl, plantaardigheden.nl

Marcel Witte