Bladkoning

Phylloscopus inornatus

bladkoningJe hebt van die periodes in het jaar waarin het nieuws gedomineerd wordt door een aan dat seizoen gebonden product, beest of plant. Nieuwe haring, de eerste krokus, pioenrozen enz.. Ook de wereld van de vogelaars kent veel van die momenten. De terugkeer van de Koekoek, de zang van de Nachtegaal, het wegtrekken van de Gierzwaluw, er zijn er teveel om op te noemen. Waar de eerste week van oktober Waarneming.nl van volstond was met meldingen van de Bladkoning. Geen dwaalgast, maar een zeldzame jaarlijkse doortrekker uit Siberie. Met deze doortrekker is echter iets bijzonders aan de hand.

De Bladkoning, een vogeltje iets kleiner dan een Fitis, broedt in het noordoosten van Europees Rusland en Siberie. Het overwintert in Zuidoost Azie en Taiwan. Af en toe, om nog niet verklaarde redenen, trekt een aantal de andere kant op. Dit verschijnsel, reversed migration, gaat dan niet om een individu (dan zou het een dwaalgast betreffen) maar om een groep of groepen. De laatste 30 jaar neemt het verschijnsel toe, hetgeen niet verklaard wordt uit de toegenomen interesse voor vogelspotten of door betere apparatuur. De ware reden blijft nog duister.

Half september tot eind oktober is dus de periode waar iedere vogelaar op scherp staat: de Bladkoning kan worden gemeld. Het beestje wordt herkend aan zijn gele wenkbrauwstreep en de dubbele gele vleugelstreep. Maar meer nog aan zijn roepje: tsjiuu-tjewiettjewiet. Nerveus bewegend en schokkerig in de boomkruinen is het roepje het beste aanknopingspunt. Of gewoon op Waarneming.nl kijken, dit jaar zijn er veel meldingen van kleine groepjes! Ga naar de opgegeven locatie en schaar je bij de talrijke vogelaars met kijkers die zich daar verzameld hebben en geniet!!

Bronnen: Waarneming.nl, Vogelbescherming, ANWB Vogelgids. foto: anoniem internet

Ad ‘t Hart