Beuk

Fagus sylvatica

De Beuk is in onze bossen een algemene boomsoort en groeit ook veel langs wegen. Niet alleen treft men hem aan doordat dieren de zaadjes verspreiden, maar ook door aanplanting door de mens.

beuk beuk

In elk jaargetijde is een Beuk direct te herkennen.
In het voorjaar aan de dunne spitse knoppen en de met dons beklede zachte bladen.
‘s Zomers aan de brede platte bladeren en de statig koepelvormige kroon.
In de herfst aan de oker- of bronskleurige bladeren en de beukennootjes.
‘s Winters aan de purperachtige twijgen, de roodbruine, puntige knoppen en de gladde grijze stam.

De Beuk wordt tegenwoordig vaak als haag aangeplant omdat hij goed te snoeien is en dicht blijft.
De levensduur is 150 tot 300 jaar en de boom kan een hoogte van 30 tot 40 meter bereiken. De bladeren zitten verspreid en kunnen 8 tot 10 cm worden.
De mannelijk bloemen hangen in groepjes en zijn geel. De vrouwelijke bloemen zitten bij elkaar in een dopje en zijn groen (in de periode april mei)
De vruchten, uiteraard de beukennootjes, zijn driekantig (in de periode september oktober).

Van beukenbomen wordt van alles gemaakt daar het hout relatief makkelijk te bewerken is, een fijne nerf heeft en weinig knoesten Bijvoorbeeld; meubelen, speelgoed, spoorwegovergangen, parket, spaanplaat en huishoudelijke artikelen.
De gedroogde bladeren werden vroeger gebruikt als vulling voor matrassen en de beukennootjes werden als voer aan de varkens gegeven.
Heden ten dage zijn het eerst de vogels die zich tegoed doen aan de nootjes en wat overblijft is voor de mensen.
De olie die uit de beukennootjes wordt verkregen gebruikt men als lampenolie.

beuk                                                                                

Dit recept wil ik jullie niet onthouden:

Beech Leaf Noyau
Ingrediënten:
1 fles gin
225 g witte suiker
3 dl water
1 glas brandewijn een paar handen jonge beukenblaadjes

Verzamel eind april jonge, verse beukenblaadjes en ris ze van de takjes. Vul een lege pot of fles voor de helft met de bladeren en overgiet ze met de gin. Sluit de pot af en laat het 3 weken staan, alvorens de bladeren eruit te zeven. Kook de suiker in 3 dl water, laat afkoelen en voeg dit samen met een flink glas brandewijn bij de gin. Dit is genoeg voor 2 flessen Noyau, succes bij je vrienden is gegarandeerd.

Bron: Bomen en struiken Readers Digest, Wikipedia en Fandex bomen

Jos de Ruyter