Akkervergeet-me-nietje

Myosotis arvensis

akkervergeet-me-nietjeDit kleine, fraaie bloemetje is in Nederland en België een veel voorkomend plantje en groeit op akkers, in bossen, duinen en bermen. Eigenlijk op alle voedselrijke gronden.

Wat het bloemetje leuk maakt, is zijn naam.

De wetenschappelijke naam Myosotis betekent muisoortje (mus + otis). Maar de Nederlandse naam doet het hem. Daar bestaan meerdere verhalen en legendes over! De Duitse naam vergisse myn nit of vergissmeinnicht was al in 1546 bekend. Hij kwam al voor in Duitse middeleeuwse minnepoëzie en de plant wordt ook wel gezien als de bloem der liefde.

Hier volgen een paar verhalen:

Religieus verhaal
Toen de planten werden geschapen kregen ze van God niet alleen een vorm, een geur en een kleur, maar ook een naam. Onder de nieuwe planten was ook een lief, klein bloemetje met een hemelsblauwe kleur en een prachtig geel hartje.
Dit bloemetje was zo onder de indruk van de schepping, dat ze vergat op te letten toen ze haar eigen naam kreeg!  Toen alle planten een naam hadden gekregen, was ze haar eigen naam vergeten.
“Weet jíj hoe ik heet?” vroeg ze aan alle grote en kleine planten, ”ik ben mijn naam vergeten.”
Maar geen enkele plant kon het haar vertellen.
Na lang aarzelen ging ze tenslotte naar de Schepper en zei: “Ik ben een beetje dom, ik ben mijn naam vergeten. Weet U hoe ik heet?” Deze keek haar hoofdschuddend aan en antwoordde slechts met drie woorden: “Vergeet mij niet!”
Beschaamd kroop het plantje weg, tussen het hoge gras. En daar staat ze vandaag de dag nog steeds. Altijd steekt haar blauwe kopje tussen de begroeiing uit. En als iemand vraagt hoe ze heet, antwoordt ze nog altijd beschroomd: “vergeet me niet”.

Middeleeuws verhaal
Er waren eens een ridder en zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door de zwaarte van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk, gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep "Vergeet mij niet".

Volgens andere bronnen zou onder deze bloemen een schat begraven liggen.

Namen:

Tink oan my       Fries
Blommeke vergeet mij niet  Lokeren
Verget mich nie    Limburg
Gedenk mij     Walcheren
Ziet gij mij geerne       Vilvoorde
Ne m’oubliez pas  Frans
Forget me not     Engels
Nontiscordardime      Italiaans

Anouk Horstink