Voorne Putten Rozenburg
Natuur
Op
donderdag28nov201920:00

Lezing Darwin in de stad

door Menno Schilthuizen

KNNV Voorne en IVN Voorne-Putten Rozenburg verzorgen op 28 november om 20.00 uur in bezoekerscentrum Tenellaplas te Rockanje een lezing  door Menno Schilthuizen met als onderwerp Darwin in de stad, evolutie in de urban jungle.

Menno Schilthuizen is als evolutiebioloog en evolutieonderzoeker verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft over evolutie en biodiversiteit voor onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant, New Scientist, The New York Times en Science. Zijn gelijknamige boek Darwin in de stad won in 2018 de Jan Wolkersprijs voor beste natuurboek.
In Darwin in de stad laat Menno Schilthuizen zien dat evolutie niet altijd een traag proces is dat levensvormen bijna onmerkbaar modificeert over tijdspannes van miljoenen jaren, maar dat evolutie ook plaatsgrijpt in de betrekkelijk korte tijd van de menselijke urbane geschiedenis. Het doordringt ons ervan dat evolutie niet alleen gaat over dinosaurussen en geologische tijdschalen. Het is een alledaags biologisch proces dat hier en nu kan worden geobserveerd. Menno Schilthuizen zal tijdens zijn presentatie tientallen buitengewoon verrassende voorbeelden geven van aanpassing van soorten aan onze stedelijke omgeving.

‘Terwijl wij ons allemaal blindstaarden op die snel slinkende snippers ongestoorde natuur, zijn achter onze rug compleet nieuwe ecosystemen beginnen te evolueren, nota bene precies in die steden, waarvoor we onze natuurvorsersneuzen ophaalden. Terwijl we ons bekommerden om het redden van de laatste restjes van ’s werelds pre-urbane natuur, hebben we niet in de gaten gehad dat de natuur ondertussen al nieuwe urbane ecosystemen van de toekomst in de steigers had staan.’

Op deze avond zullen verschillende boeken van Menno Schilthuizen verkrijgbaar zijn.

Toegang tot deze avond is gratis. Graag aanmelden door een e-mail te sturen aan pietermout1950@gmail.com. Er zijn slechts 60 plaatsen beschikbaar.

boek Darwin in de stad

Algemene informatie

donderdag 28 november 2019 - 20:00