Presentatie Een levende bodem door Peter Geurts

“Pas op, je staat ergens op”! Doe even voorzichtig! Onder onze voeten wemelt het van het leven. In een handje grond (1 gram) zitten 5 miljard bacteriën en miljoenen schimmels.

Het goede bodemleven heeft net als wij voedsel, lucht (zuurstof) en water nodig.

Een gezonde bodem levert voldoende lucht en water dat door de gaatjes ofwel poriën van de bodem stroomt.

Het bodemleven moet ook eten. Dat voedsel leveren de planten die uit hun wortels stoffen afscheiden (exudaten), plantenresten en mest en compost dat de boer op het land brengt. Dat voedsel moet verteerd worden en daarom noemen we de bodem ook wel de spijsvertering van de plant.

Er zijn bodemdiertjes die de plantenresten in stukjes knippen en er op kauwen en er is bodemleven dat deze kleine stukjes verder verteren.

Bacteriën nemen de makkelijk te verteren plantenresten voor hun rekening, maar de schimmels doen het zware werk.

Schimmels maken ook kitstoffen (glomaline) die helpen het buizenstelsel, de poriën dus,  in de bodem te verstevigen, wat weer goed is voor een gezonde bodem.

Ook zijn er schimmels die samenwerken (symbiose) met de wortels van planten en helpen bij het zoeken en opnemen van voedingstoffen.

Helaas is de moderne landbouwpraktijk heel ongunstig voor het bodemleven.

De basis voor een gezonde bodem is het creëren van een gezonde leefcondities voor een biodivers  bodemleven en is een gezonde bodem beter in staat voedingsstoffen vrij te maken.

Zo wordt een gezondere leef- en productie-omgeving voor boer, burger en de natuur gerealiseerd met gezondere gewassen voor gezond voedsel/voeder voor mens en dier

Laten we streven naar een landbouw die voedsel levert in samenwerking met de natuur.

Waar
Gemeenschapshuis ‘t Wouves
Dorpsplein 14
6311 AN Ransdaal
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Peter Geurts

Ontdek meer over

Deel deze pagina