De Geleenbeek van bron tot monding, van mijnwatergoot tot natuurgebied

Olaf Op den Kamp van het Natuurhistorisch Genootschap verzorgt exclusief en alleen voor de leden van GenBergSaame, IVN Voerendaal en de WOW-groep op 19 oktober 2023 een lezing over de Geleenbeek.

De Geleenbeek was een echte mijnbeek, ze ontspringt in de Oostelijke Mijnstreek en stroomt vervolgens via de Westelijke Mijnstreek naar de Maas.

Decennialang werd het waswater van de steenkolenmijnen via de gekanaliseerde Geleenbeek zo snel mogelijk naar de Maas afgevoerd. Parallel aan de beek werd het mijnspoor aangelegd. Nu, ruim 40 jaar na de mijnsluiting, is de Geleenbeek bezig aan een wederopstanding. Het rechte kanaal heeft plaatsgemaakt voor een meanderende loop, het mijnspoor is omgevormd tot een fietspad, boven het water fladderen libellen en er zwemmen weer vissen in de beek.

Door wandelpaden worden de verschillende natuurgebieden langs de Geleenbeek met elkaar verbonden zodat het weer een aantrekkelijk recreatiegebied is geworden.

Voorafgaand aan de lezing organiseert de WOW op woensdag 18 oktober een Geleendalwandeling welke ook is opengesteld voor de leden van GenBerg Saame en IVN Voerendaal.

Aanmelding en betaling (€ 2,50) uiterlijk 8 oktober voldoen op banknummer t.n.v. GenBergSaame  NL55RABO0151802513.

 

Waar
MFC “de auw sjoel” Ubachsberg
Oude Schoolstraat 33
6367 HC Voerendaal
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: 2,50
  • Aanmelden verplicht: Ja

Lucien Smets

Secretaris Voerendaal

Ontdek meer over

Deel deze pagina