Voerendaal
Landschap
Op
zondag11sep202210:00

Wandeling door het Zuidelijk Geuldal

van Sippenaeken naar Plombières (Belgie)

Vertrek vanuit Voerendaal (carpoolen) 9.15 uur, vanaf parkeerplaatsje bij Terbruggen 41 10.00 uur. Terug in Voerendaal rond 15:00 uur.

Afstand 9,5 kilometer met bezoek aan mijnsite in Plombières.

Dit gebied is grotendeels in beheer door Natagora, de Waalse Natuurmonumentenorganisatie en heeft bijzondere banden met Nederland. Tussen 2014 en 2018 heeft Stichting ARK hier gronden verworven dankzij een bijdrage uit de extra trekking van de Nationale Postcode Loterij. Wat was het geval veel kleine Waalse boeren stopten met hun werk langs de Geul en zetten hun land te koop. Hoewel veel grondeigenaren de voorkeur gaven aan verkoop aan natuurorganisaties, hadden de organisaties in Wallonië te weinig kapitaal om de grond te kopen. De grond werd dan noodgedwongen verkocht aan moderne landbouwbedrijven. Zodra dat gebeurt wordt er een gat geslagen in de cruciale verbinding van de Nederlandse natuur met de rijke natuur over de grens in Ardennen en Eifel.

Om deze belangrijke verbinding te behouden en zelfs te verbeteren was snel handelen noodzakelijk. ARK heeft in een paar jaar tijd, ondersteund door collega-organisaties in Nederland, België en Duitsland, via dit extra project een doorbraak geforceerd om het tij ten goede te keren. Door de aankoop van Waalse sleutelhectares en deze gronden over te dragen aan de Waalse natuurorganisatie Natagora is het mogelijk geworden om een aaneengesloten grensoverschrijdend natuur- en landschapspark te ontwikkelen.

Het gebied tussen Plombières en de Nederlandse grens is nu een mooi begraasd natuurlint waar o.a. zinkviooltjes, wilde narcissen en bosgeelster in het voorjaar bloeien. Een gebied dat weer ruimte geeft aan dieren zoals wilde kat, zwarte ooievaar, otter en in de nabije toekomst zelfs de geheimzinnige lynx om zich vrij te bewegen. En waar, dankzij experimentele uitzettingen in de Geul in Nederland, de zalm zich in de nabije toekomst mogelijk weer laat zien! (Tekst grotendeels afkomstig van de website van Stichting ARK)

De mijnsite van Plombières is het resultaat van de metaalverwerkende activiteiten die hier plaatsvonden tot begin 20e eeuw. Het verhaal wordt verteld op 12 informatieborden en het is nu geëvolueerd tot een natuurreservaat.

Denk aan goede kleding, iets te eten en drinken en identiteitsbewijs.  

Algemene informatie

mijnsite 1
zondag 11 september 2022 - 10:00 tot 15:00
Locatie: 
Terbruggen 41
Sippenaeken
België
Extra Informatie: 

Bij startpunt parkeren langs de weg. Weinig parkeergelegenehid.
Carpoolen vanuit Voerendaal Raadhuisplein vertrek om 9:15 uur.

Google Maps image