Voerendaal
Duurzaamheid
Op
woensdag25mrt202019:30

Lezing over plastic soep (AFGELAST WEGENS CORONAVIRUS)

We krijgen het een keer op ons bordje

Lezing door Arend Bolt

In onze oceanen drijven 5 vuilnisbelten met kunststofafval. Deze “plastic soep”  is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Het is dus van belang om te onderzoeken hoe dit kan worden opgeruimd.

Jarenlang was het bestaan van de plastic vuilnisbelten nauwelijks bekend. Ze liggen ver van drukke scheepvaartroutes en zeilers mijden deze gebieden omdat er weinig wind is. Oceanograaf Charles Moore ontdekte de grootste afvalberg in de Grote Oceaan per ongeluk toen hij er in 1997 doorheen zeilde.

De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen. Op die manier komen ze in de voedselketen terecht. In monsters genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de plastic soep groter te zijn dan de concentratie plankton. Veel plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en dieren, waaronder zeeschildpadden, en de zwartvoetalbatros. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren.

Arend Bolt, een afvaltechnoloog die vroeger bij het afvalwerkingsbedrijf Van Gansewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze afvalproblematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd onderzoek gedaan naar plastic soep.

In zijn lezing gaat hij in op de gevolgen en nadat het mechanisme en de oorzaken van plastic soep zijn verkend worden verschillende oplossingsrichtingen besproken.

Algemene informatie

lezing
woensdag 25 maart 2020 - 19:30
Locatie: 
gemeenschapshuis 't Wouves
Dorpsplein 14
6311 AN Ransdaal
Nederland
Extra Informatie: 

Gratis entree
Zaal open om 19:00 uur
Info Vera van Piggelen 045-5752353

Contactpersoon: 
Vera van Piggelen
Google Maps image