Voerendaal
Biodiversiteit
Op
woensdag15feb201719:30

Kalkgraslanden in Nederland

natuurfilm van Hans Melters

IVN Voerendaal is trots om de natuurfilm “Kalkgraslanden in Nederland” te mogen presenteren met toestemming van natuurfilmer Hans Melters en Staatsbosbeheer.

De film zal worden ingeleid door Pierre Grooten die ook zal ingaan op actuele onderzoeken en ontwikkelingen omtrent het gebruikelijke beheer van deze kwetsbare gebieden in Zuid-Limburg. 3-jarig onderzoek heeft aangetoond dat met name fasering van het graasbeheer betere resultaten oplevert voor zowel de in de reservaten voorkomende flora (Ruige scheefkelk, Driedistel) alsook voor enkele bijbehorende faunagroepen: dagvlinders met soorten als Bruin zandoogje en Icarusblauwtje; bloembezoekers zoals de Maskerbij. 

Jarenlang heeft Hans Melters speciale vergunningen gehad voor het betreden van beschermde natuurreservaten in Limburg. Enerzijds voor het onderzoeken en inventariseren van de aanwezige flora en fauna, anderzijds voor het maken van filmopnames.

De orchideeënvelden schitteren in het zonlicht met kleurrijke vlinders en andere kenmerkende bewoners van dit bijzondere biotoop. De poelen in het kalkgrasland en de beken aan de voet van de hellingbossen kennen hun eigen bewoners en ontbreken  in deze veelzijdige film niet.

Je kunt volop genieten van bloemen, vogels, vlinders, insecten, reptielen, libellen en andere bewoners van het kalkgrasland en hellingbossen in hun natuurlijk leefmilieu.

 

Algemene informatie

woensdag 15 februari 2017 - 19:30
Locatie: 
gemeenschapshuis 't Wouves
Dorpsplein 14
6311AN Ransdaal
Nederland
Extra Informatie: 

Iedereen is welkom en de entree is gratis.   

Google Maps image