Voerendaal
Natuur
Op
woensdag13mrt201919:30

de Worm van bron tot monding

presentatie door Olaf Op den Kamp

Lezing door Olaf Op den Kamp exclusief voor leden van IIVN Voerendaal, de WOW-wandelgroep en de Ouderenvereniging Ubachsberg.

Tijdens de lezing maakt u kennis met het Wormdal. De Worm ontspringt uit diverse bronbeekjes in het uitgestrekte Aachener Wald. Ook de warme bronnen van Burtscheid leveren haar water. Niet voor niets vestigde de aan reuma lijdende Karel de Grote zijn paleis in het Wormdal. In het Wormdal bij Kerkrade wordt al sinds eeuwen steenkolenmijnbouw bedreven.  De steenbergen hebben zich ontwikkeld tot ware eldorados voor planten en dieren.  Vroeger werd de waterkracht van de Worm op allerlei manieren gebruikt, er lagen watermolens om graan te malen of om olie te persen. De Worm is 53 kilometer lang en stroomt uiteindelijk in de Roer. 
De lezing vormt een uitstekende voorbereiding op de wandelingen/excursies door het Wormdal in maart en april onder leiding van deskundige gidsen (waaronder de auteur).

Het programma zier er als volgt uit::

Inloop vanaf 19:00 uur.

Start om 19:30 uur van deel 1 van de presentatie.

Pauze van 20:15 tot 20:45

20:45 uur deel 2 van de presentatie

21:30 einde

Toegang is gratis. Bij de ingang worden MFC bonnen (€ 2,00 per stuk) verkocht voor drankjes (fris/bier/koffie/thee/wijn) in de pauze.

Aanmelding is verplicht tot uiterlijk 6 maart a.s. bij Hubert Keulaerds met vermelding van telefoon nummer. Het e mail adres is Keulaerds01@ziggo.nl  telefoon 045 5752626

Aanmelders krijgen bericht van hun aanmelding. Leden van de Ouderenvereniging Ubachsberg kunnen zich aanmelden bij Margriet Reinierkens ( secretaris ) via haar mail adres mmm.reinierkens@gmail.com of telefonisch via 045 - 575 08 67

Deelname aan de presentatie is uitsluitend (na verplichte aanmelding) mogelijk voor de leden van de drie organisaties. Na 6 maart zijn, indien er voldoende zaalcapaciteit is, ook derden welkom.

 

Algemene informatie

woensdag 13 maart 2019 - 19:30 tot 21:30
Locatie: 
MFC de Auw Sjoeël
Oude Schoolstraat 33
6367 MC Voerendaal
Nederland
Extra Informatie: 

Parkeergelegenheid bij MFC "de Auw Sjoeël"is zeer beperkt. Dus kom op tijd, inloop vanaf 19:00 uur.

Aanmelding is verplicht.

Google Maps image