Veldhoven Eindhoven Vessem
Kind & Natuur
zondag08jan2017

Kerstactiviteit en het Doeboek voor Groene Woudlopers

Vrjdagavond 9 december was het weer zover: de jaarlijkse knutselavond van het Jeugd IVN. Alles stond al klaar toen de kinderen om kwart voor zeven vol verwachting binnen druppelden. Deze activiteit is zo populair dat ook elk jaar een paar broertjes en zusjes mee komen.

Er is genoeg te doen: een kerststukje maken, kerstversieringen voor de kerstboon uitzagen en versieren, en een kerstdinertje voor de vogeltjes in de tuin maken. Het kerststukje maken kunnen de kinderen wel alleen af. Er is allerlei groen voorhanden, maar de vergulden takken en kerstslingertjes zijn erg populair.

Bij het figuurzagen is wat meer assistentie nodig. Gelukkig zijn er enkele vaders gebleven om te helpen. De meeste kinderen hebben het nog nooit gedaan, dus het is even wennen. Er sneuvelen tientallen zaagjes, maar uiteindelijk krijgt iedereen het toch wel onder de knie. Een ster, een boompje en een kerstbal kunnen uitgezaagd worden. Dan moet er een gaatje in geboord worden om het op te kunnen hangen.

Tenslotte worden de randjes mooi glad geschuurd. Dan verhuizen ze naar een andere tafel waar verf, glitter, gekleurd zand en andere decoratiemateriaal aanwezig is. De sterren, ballen en kerstboompjes worden prachtig opgeschilderd aan beide kanten natuurlijk.

Het vogelvoederrek wordt gemaakt van wilgentakjes. Daaraan komt een vetbol en een giersttakje te hangen. De kinderen rijgen ook nog pinda’s aan een ijzerdraadje, die dan in allerlei vormen gebogen kan worden: een spiraal, een rondje, een hartje.

Ook wordt een dennenappel ingesmeerd met pindakaas en door het vogelzaag gerold: lekker met je blote handen natuurlijk!!!! Het geheel kan worden afgemaakt met een takje hulst met besjes.

De hele avond is er warme chocolademelk en kerstkransjes en ander lekkers. Veel tijd hebben de kinderen er niet voor, want ze willen wel alles maken in de twee uur die de activiteit duurt. Op de achtergrond zijn er kerstliedjes.

Als de eersten klaar zijn is er nog een beetje tijd over. Elk kind krijgt dit jaar een cadeautje in de vorm van het Doeboek voor Groene Woudlopers. Het Groene Woud is een natuurgebied tussen Den Bosch, Tilburg en Eindhoven met bossen, moerassen, heide en boerenland.

Je kunt er prachtig wandelen, fietsen, klauteren, speurtochten houden, naar planten en dieren kijken, hutten bouwen, en nog veel meer. Het Doeboek kan je daarbij helpen. Het is gemaakt met de hulp van de provincie Noord Brabant en het European Centre for Nature Conservation gerealiseerd. Vele organisaties hebben bijgedragen: Vogelbescherming, Natuurmuseum Brabant, Historisch openluchtmuseum Eindhoven, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Groene Poort en het is uitgegeven door het Streekhuis Het Groene Woud en de Meierij.

Het is bedoeld om kinderen bewust te maken van de natuur. De opbrengst komt dan ook ten goede aan projecten voor de jeugd in het Groene Woud. Omdat IVN VEV veel activiteiten voor kinderen hebben, konden we een aantal exemplaren krijgen om daarmee onze jeugd te ondersteunen in hun groene hobby.

Hartelijk dank dus, Streekhuis het Groene Woud en de Meierij!!!!!