Natuurgidsencursus 2017

Aanmelden is niet meer mogelijk - de cursus is volgeboekt

Gewoon is bijzonder: delen met anderen, wat je mooi vindt!
 

Profiel van een natuurgids
 

Ben je graag in de natuur en wil je dat wat je 'ziet, hoort, ruikt en voelt' met andere mensen delen, dan is een IVN-natuurgidsencursus mogelijk iets is voor jou. Het IVN streeft naar meer natuur en een betere kwaliteit van het milieu en gebruik van meer duurzame middelen. Het voornaamste middel van onze vereniging om dit doel te bereiken bestaat uit educatieve activiteiten en voorlichting. Hierbij spelen natuurgidsen een hoofdrol. Zij proberen de waardering voor de natuur te vergroten door het organiseren en ontwikkelen van wandelingen, tentoonstellingen, spelvormen, werkbladen, lezingen en nog veel meer. Zelf zien, horen, ruiken, voelen - dus een werkelijk contact met de natuur - is de beste manier om geraakt te worden door de groene wereld. Natuurgidsen zijn er niet alleen op uit om hun kennis en vaardigheden te vergroten, maar vooral ook om deze met anderen te delen en op anderen over te brengen.

Het is inmiddels alweer ruim 10 jaar geleden, dat we binnen onze afdeling natuurgidsen hebben opgeleid. Het moment is nu rijp voor een nieuwe natuurgidsencursus, startend in het voorjaar 2017. De cursus zal verspreid over anderhalf jaar worden gegeven in ongeveer 30 bijeenkomsten binnen en 20 bijeenkomsten buiten. Naast die bijeenkomsten zul je ook huiswerk krijgen en allerlei opdrachten (zoals een stage-opdracht en een eindopdracht met een eindpresentatie) moeten maken. Na afloop ontvang je een officieel IVN Natuurgidsendiploma.

Oirschotse heideDan moet je wel aan een aantal eisen hebben voldaan, zoals actief meedoen aan de cursus en (bijna) alle activiteiten tijdens die cursus; je zult educatieve, sociale en communicatieve vaardigheden opgedaan moeten hebben, alsmede kennis en inzicht hebben gekregen in natuur, landschappen en milieu.

Misschien zijn er misverstanden over wat een natuurgids allemaal moet weten om een goede gids te zijn. Daarom wil de voorbereidende groep enkele kerngedachten met jullie delen:

Eigenschappen van een natuurgids:


Je kunt alleen aan anderen geven wat jezelf hebt. Daarom moet een gids weten wat hem / haar aantrekt in de natuur, wat je daarin boeit. Het is de kunst anderen te laten delen in alles wat je zelf mooi en bijzonder vindt. Het gaat dus om een persoonlijke benadering. Je moet erachter komen wat je in de natuur zoekt. Eén van de doelen van de natuurgidsencursus is jezelf bewustmaken van de relatie die je hebt met de natuur, milieu en duurzaamheid.

Gewoon is bijzonder


Als je voor de tweede keer naar iets kijkt, is alles anders dan je dacht dat het was. Sterker nog: de natuur biedt een wereld aan vormen, kleuren, geuren, aanpassingen en strategieën om te overleven. Iedere vogel zingt zijn eigen lied en iedere bloem spreekt haar eigen taal. Natuurgidsen maken het gewone bijzonder; zij geven een inleiding in verwondering!

De onderwerpen en de data van lesavonden en excursies vindt u in onderstaand document.

vev-data_en_onderwerpen_van_natuurgidsenopleiding_ivn_vev_2017_-_2018.pdf