Veldhoven Eindhoven Vessem
Natuur
Op
donderdag31jan201920:00

Reisverslag over Mongolië

door Leonhard Schrofer

Het klinkt wat vreemd voor een land in Azië: Mongolië een ontwikkelingsland. Daarbij denk je eerder toch aan een land in Afrika?

De reis naar Mongolië gaat via Moskou naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van het land. Dit dunst bevolkte land ter wereld is vanaf 1990, na de bezetting door de communisten, hard bezig haar eigen identiteit op de bouwen. Ze doet dit op velerlei manieren èn een zekere aangeboren trots.

De groepsreis van in totaal 25 dagen die ik de afgelopen zomer mee heb gemaakt gaat naar een gebied ten noordwesten van de hoofdstad. Dit landschap bestaat uit steppen, bergen, toendra en een randje Gobiwoestijn. Kennis wordt gemaakt met nomaden, beheerders van ger-kampementen, bewoners van kleine dorpen en haar cultuur.

MongoliëDe landschappen zijn voor onze begrippen spectaculair. Naast alle wilde grassen is de natuurlijke plantenrijkdom in Mongolië ronduit verrassend. We vinden er planten bekend uit onder andere onze siertuinen, moestuinen, kwelders en gebergten, maar ook voor ons totaal vreemde planten. De vogelrijkdom bestaat voornamelijk uit roofvogels, aaseters en watervogels rond de meren. Tezamen met bodem en water vormen deze heel verassende ecosystemen, die voor mij als westerling lastig te doorgronden is.

Bij de presentatie krijgt u ook iets te horen en te zien van deze reis: de wijze van reizen in Russische busjes; overnachten in kruiptentjes en ger-kampen; de historie; wie de Mongolen zijn en hun gebruiken; het sjamanisme; het Boeddhisme; de geologie, bodem en landschappen; nationale parken; flora en fauna; en een trekking van 6 dagen naar het rendiervolk de Tsataan in het uiterste noorden.

Algemene informatie

donderdag 31 januari 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Verenigingsgebouw D'n Aard
Ariespad 5
5503 EZ Veldhoven
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image