Veldhoven Eindhoven Vessem
(Zoog)dieren
Op
woensdag02okt201914:00

Kom je ook bodemdiertjes zoeken?

IVN VEV organiseert op woensdagmiddag 2 oktober voor de jeugd van de basisscholen in Veldhoven een bodemdieren-zoekmiddag in de tuin rondom het IVN-gebouw aan het Ariespad in Veldhoven van 14.00 tot 16.00 uur.
We doen dan samen met jou mee aan een groot onderzoek georganiseerd door  het NIOO (het Nederlandse instituut voor ecologie).

De Bodemdierendagen worden dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd van 26 september tot 6 oktober. Je kunt dan in je eigen tuin of rondom school of in een park naar bodemdieren zoeken en doorgeven wat je gevonden hebt.  Kijk voor meer informatie op www.bodemdierendagen.nl.
De Bodemdierendagen zijn eigenlijk best bijzonder. Bij een vogeltelling tel je vogels en bij een vlindertelling alleen vlinders. Maar nu tel je een heleboel verschillende dieren die samen in en op de bodem leven!
De belangrijkste groepen bodemdieren staan afgebeeld op de voorkant van een zoekkaart, die je van ons krijgt. Die telt iedereen. Maar (bijna) elke bodemdierengroep bestaat eigenlijk uit een heleboel soorten... kijk maar op de achterkant van de zoekkaart! 

bodemdierenVoor de Bodemdierendagen hebben we per groep drie of vier soorten gekozen die goed te herkennen zijn, en waarvan je een redelijke kans hebt om ze tegen te komen. Als je 'durft' - of als je al veel weet van bodemdieren - kun je ook de soorten van de achterkant tellen. Je kunt dus op twee manieren meedoen: makkelijk of moeilijk!

Zo komen we te weten hoe het met dat onmisbare bodemleven gaat, dat om ons heen belangrijke klussen opknapt. Want wie kan van herfstbladeren weer voedsel voor planten van volgend jaar maken? Wie houdt de grond gezond? Wie helpt ziekteverwekkers in de bodem af te weren en het water te zuiveren? En wie... Nou ja, je begrijpt het: onbekend, maar onmisbaar!

Algemene informatie

woensdag 2 oktober 2019 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
IVN-gebouw D'n Aard
Ariespad 5
5503 EZ Veldhoven
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image