Schoolgidsen

Wie jong de natuur leert waarderen, zal later ook meer betrokkenheid tonen daarbij. De Schoolgidsen van IVN-Veghel zetten zich in om leerlingen van de basisschool kennis te laten maken met de natuur in eigen omgeving.

Voorop staan de verwondering, het genieten van alles wat groeit en bloeit en het bewust maken van het feit dat er veel te zien is, zelfs in een klein natuurgebied of in je eigen achtertuin.

De Schoolgidsen verzorgen elk jaar een aantal vaste activiteiten:

In 2015 is, in overleg met de gemeente, gekozen voor een nieuwe opzet om Boomfeestdag te vieren. 

IVN-vrijwilligers en gemeente medewerkers zetten posten op langs een ontdek-route door de Aa-broeken, ’t Hurkske of een andere natuurgebied in Veghel. Leerlingen van groep 8 gaan op stap met een routekaart en vragen en vinden onderweg de juiste materialen en gidsen om vraagstukken op te lossen en eigen ervaringen in de natuur op te doen.

 

Knoppen van bomen onderzoeken

Zelf een bijenblok boren

Boomringen tellen

De boomdichter

Boomhoogte meten

Op zoek naar bodemdieren

Sapstroom beluisteren met een stethoscoop

Op de website van Boomfeestdag is er informatie over de datum en thema van dit jaar, met diverse ideeën voor activiteiten met bomen. Bij Natuurtuin ‘t Bundertje van de Gemeente Meierijstad zijn er ook lespakketten en materialen om op de basisschool activiteiten met de klas te doen op boomfeestdag.

Struinen in een nat gebied in het voorjaar.

In het voorjaar worden de leerlingen van groep 6 uitgenodigd om een wandeling te maken in een ‘nat’ natuurgebied van Veghel. Met kleine groepjes gaan de Schoolgidsen op stap om de planten en dieren in het gebied te bekijken. Een aantal scholen wandelt ook met natuurouders en leerkrachten, ondersteund door schoolgidsen en een routekaart van IVN-Veghel.

 

Bij de rivier Aa kunnen de kinderen met schepnetjes en emmers op zoek naar waterbeestjes

Wat hebben we gevangen

Waterbeestjes scheppen
waterbeestjes

Wat zien we tussen de bladeren

In een periode van drie weken in mei of juni komen elk jaar meer dan 400 kinderen naar deze activiteit in de Aa-broeken. Leerlingen van Boerdonk, Erp en Keldonk worden uitgenodigd voor een wandeling in Het Hurkske.

Herfstontdekkingen in het bos.

In oktober wandelen de schoolgidsen met groepen in het Geerbos en in ’t Hurkske. Paddenstoelen, spinnen, kastanjes en herfstbladeren bewonderen en nader leren kennen, het is een prachtig seizoen om lekker naar buiten te gaan! Voor deze wandelingen is er ook een mooie omschrijving en plattegrond voor scholen die met natuurouders op stap gaan.

 

Kinderen ontdekken ontploffende zaaddozen tussen de bloemen!

Paddenstoelen onderzoeken en met een spiegel bekijken
.

Wie vindt als eerste een mooie tamme kastanje?

De schoolgids laat de herfstzaden zien.

Kijk ook eens in de Schoolgidsen fotogalerij

Bent u ook geïnteresseerd, wilt u meer informatie? Neem dan contact op!

Contactgegevens:

Werkgroepen – Schoolgidsen
Coördinatoren – Veghel

– Vacant
– e-mail: schoolgidsenveghel@gmail.com

Coördinator – Erp e.o. 

– Tom van Lieshout – tel. 06 – 5176 9185 of 0413 – 36 62 55

– e-mail: secretariaat@ivn-veghel.nl