Veghel
(Zoog)dieren
Op
zondag12feb201710:00

Sporen zoeken in de Eerdse Bergen (publieks/ledenexcursie)

Zoeken naar sporen van dieren in de Eerdse Bergen; een exursie door de bossen van Eerde, waarbij er naar tekenen wordt gezocht van de aanwezigheid  van dieren. Struinen en onderzoeken onder leiding van  IVNdsen.

Wandelend door bos en hei vraagt u zich waarschijnlijk vaak af: waar zijn nou al die dieren? Vooral als u op zondagmiddag aanschuift bij de  rest van Nederland in de file door het bos. Dieren en vogels kennen blijkbaar ook de kalender, en zorgen dat ze goed verstopt zitten als hele hordes luidruchtige mensen langskomen.  Het is ook moeilijk om dieren te bekijken. Planten blijven lekker staan en zijn daarom ook erg vaak onderwerp van studie. Vogels kun je als je een beetje kennis en een goede verrekijker hebt, nog wel eens van dichtbij bekijken. Maar dieren zijn erg moeilijk in het vizier te krijgen. De meeste zoogdieren zijn erg schuw en hebben daarom ook een levensritme aangenomen, dat zich veelal in schemer of nacht afspeelt. Meer rust gegarandeerd.  Behalve af en toe een konijntje en een muis zie je weinig zoogdieren    

Maar… wat we wel goed kunnen zien zijn de dingen, die de dieren hebben achtergelaten.  En dat kan een ruim scala aan zaken zijn . Het eerste wat opkomt, zijn natuurlijk de dierensporen: De prenten in modder, zand of sneeuw, door dieren zomaar achtergelaten als bewijs van hun aanwezigheid. Andere stille getuigen kunnen zijn; haren, veren,  en nesten.  En als laatste teken van leven geven dieren natuurlijk hun uitwerpselen af.  Hoe interessant is het om een vossendrolletje te bestuderen. Er is veel af te leiden van de structuur, kleur en uiterlijk van zo’n drolletje.

Komt u mee speuren en voel u een echte detective in de natuur. Kinderen  natuurlijk welkom.Meedoen is gratis, stevige schoenen aan doen.

10:00 uur Stadhuisplein in Veghel voor de carpoolers. Vanaf de Berghut 10.15 uur.  Ades startplaats Eerde: Berghut,  Schoolhuisweg 38,   5466 PG,  Eerde

Informatie: Fia Fiers  tel: 0413366950   of 0622609707       

Algemene informatie

zondag 12 februari 2017 - 10:00 tot 12:30
Locatie: 
Eerdse Bergen
Schoolhuisweg 38
5466 PG Eerde
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image