Veghel
Insecten
Op
woensdag11sep201920:00

Ik zie, ik zie ....

leden/publiekslezing door Rini Kerstens

De verschillende levende wezens nemen allemaal op hun eigen wijze de omgeving waar. Zeer uiteenlopende zintuigen en een heel verschillend “bereik”. Het gezichtsvermogen is bij de verschillende organismen ook heel verschillend ontwikkeld. Ze zien dan ook allemaal anders.

Voor ons mensen is het oog het best ontwikkelde zintuig. Daarmee hebben we  toegang tot wat er in de natuur te ontdekken, bewonderen en genieten is. Maar als we niet kijken, zien we niets. Het helpt als we weten waar we moeten kijken en wat we kunnen zien. Maar dan nog, veel ontgaat ons dagelijks, want er zijn zo ontzettend veel weinig opvallende en minder in het oog springende zaken.

Sommige soorten zijn slechts via heel minieme verschillen van elkaar te onderscheiden. Andere natuurverschijnselen zijn heel verborgen aanwezig. Soms weet je zelfs niet of iets wel echt iets is ! “Is het iets of is het niet”? Veel bewoners van de natuur zijn heel erg klein. Onopvallend. Veelal blijven die onopgemerkt. En toch zijn ook die “kleintjes” heel erg de moeite waard. Vanwege hun schoonheid, hun ingenieuze bouw of verrassende manier van  functioneren.

Na een inleiding over kijken en zien in de dierenwereld gaan we op zoek naar enkele voorbeelden van “minder zichtbare” en “moeilijker te ontdekken en minder gemakkelijk te duiden” zaken in de natuur. Een zoektocht naar “dingen van niks”

Meer informatie Karin Koppen 210216

Algemene informatie

woensdag 11 september 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
PieterBreugelhuis
Middegaal 25
5461 XB Veghel
Nederland
Google Maps image