Veghel
Overig
Op
dinsdag17jan201720:00

IJstijden (leden/publiekslezing)

lezing Hans de Jong

Tijdens de koudste periode van de laatste ijstijd, 20000 jaar geleden, stond de zeespiegel over de hele wereld 140 meter lager dan nu. In Nederland lag geen ijs, maar het landschap was veranderd in een poolwoestijn.

We leven nu in een uitzonderlijk warm klimaat binnen een periode van ruim twee miljoen jaar waarin lange koude perioden worden afgewisseld met zeer korte warmere perioden.  Zulke ijstijden heeft de aarde gedurende haar ruim vier miljard jaar oude geschiedenis vaker gekend. Toch zijn de koude tijden in de minderheid. Perioden van een geheel tropische aarde zijn veel langer. Zoals meestal blijken de oorzaken van met name de ijstijden niet van één enkele factor afhankelijk.

IJstijden zijn dus van alle tijden. We leven nu in een relatief warme periode binnen een ijstijd die 3 miljoen jaar geleden is begonnen. Van de laatste en voorlaatste koude periode weten we het meest. De gevolgen van de voorlaatste koude periode heeft het landschap van Noord- en Midden-Nederland voor een groot deel bepaald. De gevolgen van de ijsbedekking zijn in heel Nederland terug te vinden.

 

Algemene informatie

dinsdag 17 januari 2017 - 20:00 tot 22:00
Er zijn geen kosten verbonden aan het bijwonen van deze lezing.
Locatie: 
verenigingslokaal IVN Veghel, Bundersschool
Buitendonk 3
5467 DE Veghel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image