Veghel
(Zoog)dieren
Op
woensdag09sep202020:00

De Bever terug in Oost-Brabant

LEZING IS VOL; GEEN AANMELDING MEER MOGELIJK

Lezing: ‘De Bever terug in Oost-Brabant’

Boegbeeld van natuurherstel

Moest je een paar jaar geleden nog naar de Biesbosch om in Noord-Brabant bevers te kijken, tegenwoordig zwemmen ze met een beetje geluk in je achtertuin. De laatste bever werd in 1826 omgelegd bij Zalk aan de IJssel. Daarmee kwam een einde aan jarenlange fanatieke jacht op dit dier. Niet alleen vanwege de pels, duizenden exemplaren eindigden vrijdagsavonds op het bord van Rooms Katholieke gelovigen. Vanwege zijn geschubde staart werd hij aangemerkt als ‘visachtige’.

In 1988 zijn de eerste bevers weer uitgezet in de Biesbosch en later volgden nog verschillende uitzettingen in o.a. Gelderland en Limburg. Dat dit een succes is, blijkt uit de huidige verspreiding van de bever.

In Nederland is de afgelopen jaren een toename van 60% waargenomen (van het aantal km-hokken waar sporen zijn aangetroffen). Na Limburg komen in Brabant de meeste bevers voor. De grootste toename over de laatste jaren was zelfs in Noord-Brabant.

De bever kan door zijn specifieke leefwijze, bijv. de bouw van dammen of het graven in dijken en kades, technische problemen opleveren in een waterstaatswerk. Dit leidt tot tegenstrijdige belangen: de soort is wettelijk beschermd, maar het waterschap heeft de wettelijke zorgtaak voor het waterbeheer en de veiligheid.

Tijdens deze lezing wordt je meegenomen in het leven van de bever. De spreker van deze lezing, Marcel Cox, werkzaam bij het waterschap Aa en Maas, blikt terug in de tijd, maar kijkt vooral ook naar de successen van de afgelopen 30 jaar. Hoe ziet de bever eruit, waar leeft hij, wat eet hij en wat is zijn rol in de natuur. Daarnaast laat hij zien wat de keerzijde van de terugkeer van dit mooie en bijzondere knaagdier betekent voor het huidige waterbeheer. Kortom een interessant programma, waarvoor ‘Ed’ en ‘Willem’ je van harte uitnodigen.

Aanmelden info@ivn-veghel.nl

Algemene informatie

woensdag 9 september 2020 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
PieterBreugelhuis
Middegaal 25
5461 XB Veghel
Nederland
Extra Informatie: 

I.v.m. de corona maatregelen is het verplicht om aan te melden voor excursies en lezingen.
Aanmelden bij info@ivn-veghel.nl. U ontvangt dan een bevestiging van uw aanmelding of een bericht dat het maximum aantal aanmeldingen is bereikt.

Google Maps image