Veghel
Landschap
Op
zondag20sep202013:30

Brabants Landschap

fietstocht langs landschapselementen

Fietstocht met speciale aandacht voor enkele landschapselementen zoals de knotwilgen en vlechtheggen die resp. door IVN Veghel en IVN Sint Oedenrode worden onderhouden.

Vanaf de parkeerplaats op het Stadhuisplein in Veghel vertrekken de natuurgidsen om 13.30 uur. Via Ham Havelt en Zondveld gaat de route richting Sint Oedenrode. Na een korte stop bij de Vresselse Hut, waar voor eigen rekening een consumptie kan worden genuttigd, gaan we terug via de Koevering en zijn dan rond 16.30 uur weer in Veghel. De fietstocht  is geschikt voor iedereen die ca. 35 km  kan fietsen.

 Vroeger werden wilgen geplant langs sloten om de oever in bedwang te houden en om de erfgrens aan te geven. Van de takken werden o.a. manden en bezems gemaakt en ook werden ze gebruikt voor afscheidingen. Bij een oude knotwilg zitten er holtes waar vogels zoals winterkoninkje en steenuil dankbaar gebruik van maken. Vlechtheggen, heggen gemaakt van levende bomen, werden al door de Romeinen toegepast en hadden de functie van de prikkeldraadafscheidingen van nu. Ook deze oude landschapselementen waren nestplaatsen voor allerlei dieren.

Aanmelden (vóór 18 september) verplicht fam.kalis@home.nl 

 

Algemene informatie

zondag 20 september 2020 - 13:03 tot 16:30
Locatie: 
Stadhuisplein 1
5461 KN Veghel
Nederland
Extra Informatie: 

In verband met de Corona richtlijnen is aanmelding vooraf verplicht. U kunt zich aanmelden tot 18 september 2020.  U krijgt een bevestiging van deelname of afwijzing als de limiet van het maximum aantal deelnemers is bereikt. Aanmelden kan via: fam.kalis@home.nl o.v.v fietstocht IVN. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Google Maps image