Vecht en Plassengebied
IVN
dinsdag01nov2022

Natuurgids bij het IVN.... iets voor jou?

Het opleidingsteam onder leiding van Joop Bouwman is er klaar voor. Bijgestaan door Ineke van Werven, Willie van Emmerik en John van Himbergen wordt er hard gewerkt aan de invulling van de IVN Natuurgidsenopleiding. De opleiding start op woensdag 15 maart 2023 en de informatieavond wordt gehouden op woensdag 14 december 2022.

De opleiding tot Natuurgids laat je kennismaken met de vele facetten van de natuur in jouw omgeving. Je raakt bekend met planten, bomen, vogels en zoogdieren en hun leefomgeving. Je raakt bekend met de vele verbanden tussen natuur, klimaat, ecologie en leer je hoe je deze kennis aan anderen kunt overbrengen. Ook geeft deze opleiding een handreiking op educatief en organisatorisch gebied, zodat je natuurexcursies, lezingen of cursussen met andere IVN-vrijwilligers voor een publiek kunt organiseren. Als IVN-natuurgids krijg je binnen jouw IVN-afdeling een grote mate van vrijheid om educatieve- of voorlichtingsactiviteiten uit te voeren.

► De opleiding is bestemd voor mensen die:

  • belangstelling hebben voor hun omgeving;
  • belangstelling hebben voor de natuur die daarbij hoort;
  • het leuk vinden hun ervaringen met anderen te delen;
  • zich willen inzetten voor hun IVN-afdeling.

► Een cursist van de natuurgidsenopleiding 2008- 2009 zegt:

Ik heb de allerleukste, boeiendste en gezondste opleiding bij het IVN gevolgd die ik me maar kon wensen. Leren over en ervaren van de natuur, vaardigheden opdoen, samenwerken, een keer per week naar mijn adoptieterrein om een jaar lang de natuur te observeren, te beschrijven en te beleven: het was een heerlijke tijd. En de opleiding, de overige deelnemers, twee keer een weekend met elkaar naar een natuurgebied, met elkaar over en van de natuur leren en het vele buiten zijn gaven mij heel veel energie. Soms was het ook wel een drukke periode, vooral met het stage lopen en om de dinsdagavond de opleiding volgen en de zaterdagochtend aan de excursie meedoen. Het betekende dat ik voor een aantal andere zaken, zoals lekker een boek lezen of gewoon niets doen in het zonnetje minder tijd had, maar het was de investering zeker waard. Na anderhalf jaar haalde ik het Natuurgidsen diploma en kreeg de IVN badge met mijn naam erop en daar onder "natuurgids". Dat was voor mij een belangrijk moment.

► Meer informatie:

Geef je op voor deze prachtige opleiding of voor de informatie bijeenkomst op 14 december bij: Truus Lefeber / secretariaat@ivnvechtplassen.org