De vier jaargetijden in een historische context Landschap

De vier jaargetijden in een historische context

Vecht en Plassengebied 27 januari 2019

Stadsnatuur Utrecht organiseert dit jaar een serie excursies op de zaterdag onder een speciaal thema: “de natuur in de verschillende seizoenen, bij de vele verdedigingswerken in en om de stad, die van invloed zijn (geweest) op wat er groeit en bloeit“.

 Zaterdag 16 februari, 14:00-16.00 / Winter Wonder Wilhelminapark 
Wat is er in de winterse natuur in een stadspark te zien?
Bloeit er al wat of zit alles nog verstopt in knoppen (bloem/blad?). Wat doet die bunker daar? We maken een rondje door het park , bezoeken de bunker (WO II) en gaan ook een beetje in op de historie van het park.

 Zaterdag 30 maart, 14:00-16:00 / Lente rondom Fort de Klop
Overvecht-Noord is groener dan je misschien denkt. We staan niet alleen stil bij de bomen en de vroege voorjaarsplanten, maar ook bij de geschiedenis van het gebied. Namen als De Gagel, De Klop en Roozendaal zijn al veel ouder dan de wijk Overvecht. De Klopvaart is zelfs al in de 12e eeuw gegraven!

 Zaterdag 7 september, 14:00-16:00 / Nazomer in het Beatrixpark
Rondom de forten Lunet IV en III moest het landschap open blijven, als schootsveld. Bij de aanleg van het Beatrixpark eind jaren 70 is het open karakter zoveel mogelijk in stand gebleven. Het park is ingericht met bomen die van nature in de omgeving voorkomen. We kijken, samen met de Natuurgroep Lunetten en de schrijvers van het boekje ‘Zwerven door Lunetten’, naar bijzondere plekken en planten in het Beatrixpark.

➃ Zondag 12 oktober, 10:00-12:30 / Vroege Herfst in de Zilveren Schaats
Aan de rand van de stad Utrecht ligt het natuurgebied de Zilveren Schaats. Het is een oase van rust te midden van de stedelijke hectiek. Op dit voormalige militaire en nog altijd voor publiek afgesloten terrein heeft de natuur zich in alle rust kunnen ontwikkelen.

 Zaterdag 23 november, 10:00-12:30 / Late herfst in de Romeinse tijd 
Afhankelijk van het weer gaan we de natuur in de omgeving van het Castellum ontdekken: resten van een oude boomgaard zijn er nog. Als het te koud is, is in het gebouw zelf veel te zien en te beleven van wat er gevonden is uit de romeinse tijd. In de aangrenzende Steede Hoge Woerd vinden we de natuur in de stadsboerderij.

Ontdek meer over

Deel deze pagina