Vecht en Plassengebied
Duurzaamheid
Op
maandag13mei201920:00

Informatiebijeenkomst / workshop Groenere tuinen

Op maandag 13 mei om 20 uur organiseert het IVN Vecht & Plassengebied in samenwerking met stadsecoloog Gitty Korsuize een informatiebijeenkomst / workshop over hoe en waarom Groenere tuinen.

Marijke en Christian van het IVN (foto Jan van Schooten)

Waarom groenere tuinen voor mens en natuur?

In een tuin met allemaal stenen kan het regenwater niet de grond in zakken naar het grondwater. Bij zware regenval kunnen de putten het water niet aan en krijgen we overlast van rioolwater op straat. Bij extreme warmte en droogte is het in ‘stenen’ tuinen veel heter, want planten verdampen water waardoor het koeler wordt. Afgelopen zomer zijn er vele bomen dood gegaan doordat er te weinig water in de bodem is gekomen.

Mede door de ‘verstening’ van de tuinen (en het gebruik van insecticide) is in de afgelopen 25 jaar 75% van de bijen, vlinders en andere insecten uit ons groen verdwenen. De hommelvlinder is daardoor bv. al uitgestorven.

Informatief en interactief

Veel mensen denken: lekker makkelijk, de ‘tuin’ vol met tegels en dan wat potten. Niets is minder waar. Plantpotten, moet je veel water geven, moet je verpotten en gaan vaak dood. De ‘stenen tuin’ is veel warmer en het water kan niet goed weg. De stadecoloog zal uitleggen hoe het met de waterhuishouding is gesteld in Utrecht (zie Youtube Waterproof030) en het Steenbreek project. In de tweede helft van de avond zullen we in groepjes uiteen gaan met verschillende cases, o.a. hoe kan ik mijn tuin nu natuurvriendelijk inrichten. De IVN natuurgidsen kunnen  andere inwoners hierin mogelijk adviseren.

Info over Stichting Steenbreek 

Op de site www.operatiesteenbreek.nl kan je lezen welke groene tuinacties er al in het land plaats vinden.

Algemene informatie

maandag 13 mei 2019 - 20:00
Locatie: 
Hof ’t Spoor
Operettelaan 629
UTRECHT
Nederland
Extra Informatie: 

➥Toegang is gratis.
➥Opgave vooraf vereist bij onderstaande contactpersoon.

Google Maps image