Vecht en Plassengebied
Bloemen & Planten
Vanaf
zondag25dec202209:00

Eindejaars Plantenjacht individuele activiteit

FLORON organiseert deze winter voor de achtste maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van Kerst t/m 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. Het IVN haakt aan bij dit winterse initiatief. We zijn ook benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Jij kunt ook meedoen!

Waarschijnlijk zijn ook deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen de voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

► Hulp bij identificeren

Planten en grassen identificeren is lang niet altijd gemakkelijk. De app ObsIdentify (voor iPhone en Android) is een goed hulpmiddel bij twijfel. De meest voorkomende bloeiende plantensoorten vind je ook op de zoekkaart van de Eindejaars Plantenjacht.

► Doe mee! De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) t/m 3 januari, met goed weer voor een wandeling.

  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart hiernaast om planten op naam te brengen.

  • Geef de resultaten door aan FLORON. Laat ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht. En deel je mooiste foto's op FLORON's Facebook-pagina of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Algemene informatie

zondag 25 december 2022 - 09:00 tot dinsdag 3 januari 2023 - 21:00