Vecht en Plassengebied
Bloemen & Planten
Vanaf
zaterdag25dec202109:00

Eindejaar Plantenjacht individuele activiteit

Ontdek in deze donkere week welke wilde planten en bloemen er nog bloeien.

Het IVN haakt aan bij het initiatief van FLORON om de Eindejaar Plantenjacht te combineren met ‘stoepkrijten’. Je noteert de bloeiende planten die je tegenkomt en schrijft daarbij met een stukje stoepkrijt de naam van de gevonden plant op straat of stoep. ‘Ter lering ende vermaak’.

Van eerste kerstdag t/m maandag 3 januari vindt de Eindejaars Plantenjacht plaats. Ook in Utrecht kun je hieraan meedoen: zet bloeiende planten in de winter op de kaart!

Deze winter zijn vast weer aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

Utrechtse soorten

Een aantal planten- en grassoorten die op de Utrechtse soortenlijst staan, kun je tegenkomen tijdens de Eindejaars Plantenjacht. Extra leuk dus om daarop te letten! Denk bijvoorbeeld aan gele helmbloem, grote kaardenbol, verschillende campanula-soorten (akkerklokje, prachtklokje, ruig klokje en zomerklokje) of veldsalie. Een compleet overzicht van alle soorten op de Utrechtse soortenlijst vind je hier. Floron publiceert jaarlijks een overzicht van de resultaten van de Eindejaars Plantenjacht: hier vind je het resultaat van de plantenjacht van afgelopen jaar.

Hulp bij identificeren

Planten en grassen identificeren is lang niet altijd gemakkelijk. De app ObsIdentify (voor iPhone en Android) is een goed hulpmiddel bij twijfel. De meest voorkomende bloeiende plantensoorten vind je ook op de zoekkaart van de Eindejaars Plantenjacht

Doe mee! De regels zijn eenvoudig:

  • Kies een moment van zaterdag 25 december (Eerste Kerstdag) t/m maandag 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  • Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten en grassen die in bloei staan (geen tuinplanten of uitgebloeide planten). Je hoeft geen aantallen te noteren. Gebruik de zoekkaart om planten op naam te brengen.
  • Geef de resultaten door aan FLORON.
  • Laat ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht.
  • En deel je mooiste foto's op onze Facebook-pagina of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Algemene informatie

maandag 29 november 2021 - 12:27