Valkenswaard-Waalre
IVN
woensdag17mei2017

Willie Wortels bij Natuurwerkgroep Waalre

Eén van de hoofdwerkzaamheden van de IVN Natuurwerkgroep Waalre is het onderhoud van de vennen in de gemeente. Als de jonge boompjes niet regelmatig weggehaald worden uit de venranden, groeien de vennen dicht. Het wegknippen van de boompjes moet elke 5-6 jaar gebeuren.

Soorten als berken en dennen kiemen uit zaad dat door de wind wordt verspreid. Een weggeknipte den blijft in het algemeen weg, maar bij berken speelt een extra probleem: uit de stronken die in de grond blijven zitten, komen weer nieuwe loten. Daarom hebben leden van de Natuurwerkgroep de stronkentrekker bedacht.

Stronkentrekker IVN Natuurwerkgroep Waalre

De stronkentrekker is een driepoot met draailier, waarmee een flinke stronk helemaal uit de grond kan worden getrokken. De Natuurwerkgroep test dit concept al een paar jaar. Het werkt! Inmiddels is er, na enkele prototypes, een model gemaakt dat sterk en handzaam is. Zaterdag 20 mei wordt het gedemonstreerd op een bijeenkomst van natuurwerkgroepen in Etten-Leur. Hopelijk wordt deze handige vinding daarna op veel meer plaatsen gebruikt!

Zie het volledige artikel in het ED van woensdag 17 mei 2017