Valkenswaard-Waalre
(Moes)tuinen
woensdag29nov2017

Vlindertuin Waalre: renovatie poel gestart

Vlindertuin Waalre wil een eldorado zijn voor allerlei diersoorten, niet alleen vlinders. De poel achterin de tuin herbergt elk jaar de nodige larven van amfibieën en libellen. Tenminste, als er water in de poel staat. 

Helaas komt het in droge jaren wel voor dat de poel het zonder water moet doen. Dit is een ramp voor het waterleven! 
Ook in 2017 was al het water verdwenen, een goed moment om bij de poel aan het werk te gaan. Eerst zijn met hulp van de Heeren van Waalre alle wortels van het woekerende riet verwijderd. Nu komt de volgende stap in het plan: in het midden een verdiept gedeelte maken en dit bekleden met vijverfolie.

Dankzij de regen van de laatste week staat de poel niet meer helemaal droog. Toch, een paar goede laarzen is op 28 november voldoende om in het midden aan het werk te kunnen gaan! Eerst hebben Ed en Willem Bever (o nee, Arny en Bernd) een dammetje gebouwd om de werkplek af te schermen. Daarna werd het water eruit gehoosd.  Na ruim twee uur stond het midden van de poel weer droog.

dijkje in de poel

Op 29 november is het graafwerk verricht. Geel zand, oer, klei en daarna weer zand: totdat de gewenste diepte van 75 cm was bereikt. In totaal is de poel nu meer dan 'mansdiep', de noeste gravers steken van een afstandje niet eens met hun hoofd boven het maaiveld.
De volgende keer komt een leuk karwei, vijverfolie leggen. Waarna ook al het overtollige zand nog afgevoerd moet worden, tja, ook dat moet gebeuren.

zo diep is het

Meer foto's (gemaakt door 'Bernd' Fransen)

En natuurlijk is er deze ;)

bernd en arny