Valkenswaard-Waalre
Kind & Natuur
dinsdag20jun2017

Nog een hoofdprijs: natuurbeleving

De zon straalt aan de hemel, het is gelukkig net een beetje minder heet dan gisteren. De kinderen van De Zonnewijzer treffen het met hun natuurbelevingsochtend!

Nadat de groep onder aanvoering van Lies in de tuin van D'n Nieuwe Hof is aangekomen, beginnen we natuurlijk met een hoeraatje voor Amy, het kleurtalent van de klas. Haar winnende kleurplaat hangt al een tijdje in onze hal, en vandaag wordt de hoofdprijs (deze door het IVN georganiseerde ochtend) uitgereikt.

We gaan lekker een ochtend lang aan de slag in De Kleine Meer.
De ene helft van de groep gaat alvast naar het water verderop, om waterdiertjes te gaan zoeken.
De andere helft blijft in de heemtuin want daar loopt het blote-voetenpad doorheen. Schoenen en sokken in het rek en daar gaan we! Onder aanvoering van Gerrit beginnen we met de kleine steentjes. Wat heerlijk om daarna over grote gladde kleien te kunnen lopen. Na het bruggetje komt wat avontuurlijk klim- en balanceerwerk en vervolgens zijn we bij de reuzenvoetstappen alweer bijna aan het eind. Althans, de volwassenen. De kinderen weten nu de weg en mogen nog één (of twee, of drie) rondjes zonder begeleiding lopen. Als de voeten gewassen en de schoenen aangetrokken zijn, sluiten we het heemtuingedeelte af met een stukje Regenboogkabouterpad.

Met de hele groep houden we pauze bij het water, met sap/koffie/thee en muffins. De vangst van de eerste ploeg kinderen is hier te bewonderen: zelfs een alpenwatersalamander zit erbij! Sommige kinderen weten niet van ophouden en blijven ook tijdens de pauze actief aan het water.

Na de wissel is het waterdiertjes scheppen met Emile, Fien en Lies; of op blote voeten door de heemtuin voor de tweede ploeg kinderen. De meester is een nachtvlinderkenner, hij ontdekt de rups van een kuifvlinder en een piepklein rupsje in het gele bloempje dat we gebruiken bij het verhaal over stuifmeel.

Zit de ochtend erop? Nou, vooral op zo'n warme dag lust iedereen aan het einde van de ochtend wel een ijsje! Tot onze verrassing krijgen we als bedankje een doos chocolade van de groep. De kinderen vertrekken moe en tevreden naar school, wij ruimen op en praten na. Conclusie: ook voor IVN'ers is het een perfecte ochtend geweest.
(Fanny van Zon)

kijken bij de wtaerdiertjes

Meer foto's