vawa_nieuws_211110oeverzwaluwwand1280 Vogels

Klaar voor de oeverzwaluwen

Valkenswaard-Waalre 10 november 2021

Vogelgroep IVN Valkenswaard-Waalre prepareert oeverzwaluwwand nieuwe N69 voor komend broedseizoen

Op zaterdag 30 oktober hebben leden van de vogelwerkgroep de oeverzwaluwwand bij de nieuwe N69 in Dommelen geprepareerd voor het komende broedseizoen. De wand, die eigendom is van Staatsbosbeheer, wordt door leden van de vogelwerkgroep onderhouden. Zij nemen ook het monitoren van de broedende wandbewoners voor hun rekening.

Ieder jaar moeten de gebruikte nestgaten schoongemaakt worden (verwijderen van grassen en dergelijke) ter voorkoming van groei van parasieten. De nestgaten worden met een boor van 70 cm uitgeboord en voorzien van vers zand. De oeverzwaluwen graven hierin zelf weer een nestgat met een lengte van 40 tot 70 cm.

Aangezien het water vóór de wand vrij hoog stond is gewerkt met waterpakken aan. Doordat er van bovenaf de wand zuiver zand werd aangevoerd konden de mannen in het water de gaten razendsnel vullen met zand.
Geweldige samenwerking binnen de enthousiaste vogelwerkgroep zorgde er ondanks de stromende regen voor dat de klus in twee uur was geklaard. Daarna was er nog een gezellig samenzijn met koffie onder de achterklep van een auto om te schuilen voor het vele regenwater.

De oeverzwaluwen zijn nu dus welkom bij de nieuwe oeverzwaluwwand. De leden van de vogelwerkgroep gaan ze op de voet volgen.

Ontdek meer over

Deel deze pagina