Valkenswaard-Waalre
Kind & Natuur
woensdag13mrt2019

Groeizaam weer op Boomfeestdag

Het thema van Boomfeestdag 2019 is "Ieder kind een boom". Een mooi thema dat precies past in de klimaatmaatregelen die op de plank liggen. Méér bos zorgt voor méér opname van kooldioxide.
Het grondwater staat nog steeds te laag; regen is welkom! De buien die op Boomfeestdag zijn gevallen, hebben ook meteen gezorgd voor een lekker slokje water voor alle pas geplante bomen en struiken. De planters hebben zich niet laten kennen en hebben enthousiast gewerkt!

Valkenswaard

Samen met kinderen uit groep 8b van "De Smelen" vierden wij de Boomfeestdag.
Na wat algemene informatie en de bijzonderheden over de walnootboom gingen wij naar het gebied van De Kleine Meer. We deden daar bomen-zintuigenopdrachten. Ook werden de wethouder en een medewerker van de gemeente ontvangen. Dhr. Geldens, wethouder, deed fanatiek mee.
Toen werd het tijd om de JUGLANS REGIA "BUCCANEER" te onthullen. Compleet met een mooi bordje, als herinnering aan de Boomfeestdag. Het was nog even flink werken om het flinke gat te dichten. Wij wensen de boom een vruchtbaar leven en hopen vele walnoten van hem te mogen snoepen.

Meer foto's

Boomfeestdag in Valkenswaard

Waalre

In de buurt van het Meeuwven (Aalst) was in het dennenbos een 'verjongingsgat' gemaakt. De gemeente had voor ongeveer 1000 struiken gezorgd (onder andere hazelaar, lariks en winterlinde) en de kinderen van groep 8 mochten zorgen dat de struiken de grond in gingen.
Er waren al gaten voorgefreesd, waarin ook al wat gelkorrels waren gestopt. Deze kunnen in regenachtige perioden water opslaan dat de plant in droge tijden kan gebruiken. Zo heeft de jonge aanplant meer kans.
Wethouder Van Holstein vertelde de kinderen hoe belangrijk bomen voor mensen zijn; Dion van Bommel (gemeente Waalre) legde uit waar je op moet letten als je een boom plant. Daarna konden de handen uit de mouwen!
Per tweetal het veld in, gewapend met schop en 5 struiken. Onder het toeziend oog van gemeentewerkers, personeel van Brouwers en vrijwilligers van IVN Valkenswaard-Waalre (natuurwerkgroep Waalre en scholenwerkgroep Aalst) werd er enthousiast gewerkt. 
Een bordje herinnert aan de Boomfeestdag. Voor ieder was er na het planten chocomel en een herinneringsliniaal.

Meer foto's

Boomfeestdag in Waalre