Valkenswaard-Waalre
IVN
donderdag06apr2017

Gezocht: vrijwilligers natuureducatie voor onze jeugd

“Kinderen die nu de natuur mogen ervaren, zijn de natuurbewaarders van de toekomst”

De natuureducatie voor het basisonderwijs in Waalre wordt al ruim 50 jaar in nauwe samenwerking met de basisscholen door het IVN verzorgd. Ook tijdens de 60e Boomfeestdag op 22 maart jl. ondersteunden leden van het IVN scholenwerk en de Natuurwerkgroep de honderdzestig leerlingen van groep acht bij het planten van de 1000 boompjes. Natuureducatie is belangrijk omdat de kinderen van nu de natuurbewaarders van de toekomst zijn!

Programma natuureducatie

Naast de Boomfeestdag doet het IVN scholenwerk ook andere dingen rondom natuureducatie. Zo hebben zij een programma opgesteld voor groep 3 t/m 7 waarin de basisschoolkinderen elk jaar de natuur kunnen ervaren. Het thema “Bomen” komt daarbij jaarlijks op een andere manier terug. Groep 3 en 4 maken kennis met de verschillende seizoenen door een korte wandeling in de omgeving. Het leuke is dat zij zich dan kunnen verwonderen over wat de seizoenen doen met bomen. De bovenbouwleerlingen gaan op bezoek bij het Meeuwven en Loon waar ze meer leren over naald- en loofbomen.

Natuureducatie IVN Vslkenswaard-Waalre

Groep 6 dit voorjaar op pad

Dit voorjaar gaan de leerlingen van groep 6 op bezoek bij het Willibrorduskerkje en het bijzondere buurtschap Loon in Waalre. Op 10, 12, 16 of 17 mei gaan de kinderen langs bij vier posten die bemand worden door vrijwilligers van de IVN scholenwerkgroep. Kinderen leren spelenderwijs meer over hoe vroeger de mensen woonden en leefden van de landbouw. Ook gaan ze bijen bestuderen onder een loep en mogen ze honing proeven die de bijen maken van Lindebloesem. Het hoogtepunt van dit project is dat de kinderen welkom zijn op het melkveebedrijf van de familie Faasen. Van dichtbij mogen ze koeien en kalfjes bekijken! Bedenken waar de melk vandaan komt, blijft voor de meeste kinderen een spannende en leuke gebeurtenis. Het ondersteunen van de ontdekkingstocht van de kinderen blijft voor de schoolgidsen en de begeleiders een bijzondere ervaring.

Ook meedoen als vrijwilliger?

Lijkt het je leuk en bijzonder om als vrijwilliger mee te doen aan de natuureducatie voor de jeugd? Meld je dan aan bij Chantal van der Strigt, Coördinator IVN scholenwerkgroep Waalre, per e-mail via c.vanderstrigt@kpnmail.nl of telefonisch via 06-36050963.