Valkenswaard-Waalre
IVN
zondag22okt2017

Gezellige (en leerzame) feestavond

Een anders-dan-anders feest. Geen zanggroep of cabaret maar zelfwerkzaamheid: de gasten moeten aan de slag voor de pubquiz!

D'n Nieuwe Hof ziet er gezellig uit. Bloemen en bonbons op tafel, een speciale hoek voor de catering. Eerst koffie, thee en taart. Sommige leden hebben al van tevoren een team samengesteld, anderen laten zich bij binnenkomst verrassen. Het wordt volle bak, we passen maar nét in het gedeelte waar de Powerpoint vertoond gaat worden.

feest met taart

Emile Weijters verricht de aftrap. Hij brengt een hommage aan alle IVN-leden van het eerste (of iets latere) uur, die helaas niet meer onder ons zijn. Samen met hen hebben we gezorgd voor 50 jaar natuureducatie in de regio, een prestatie om trots op te zijn. Er worden volop oude foto's vertoond waarop al die actievelingen van toen te zien zijn.

hommage 50 jaar IVN

Dan is het tijd voor de quiz! Geen '1 tegen 100', niet 'De slimste mens' en het is ook nog geen '2 voor 12'. Een pubquiz, maar niet in een pub, dus de winnaars zullen geen rondje hoeven geven. 

Na een voorbeeldronde waardoor iedereen duidelijk wordt hoe een en ander zal verlopen, presenteert Cor de Jong de eerste ronde. Historie, hoe kan het anders op een jubileumavond. Opnieuw oude foto's (maar net weer andere dan in de presentatie van Emile) maar ook vragen over televisieseries van toen, over de Jannen van de afdeling en over de komst van de bever in de laatste jaren.
Na 10 vragen komen de antwoorden op het scherm. Geen enkel team heeft alles goed, ook eindigt er geen team met 0 punten. Bovenin zitten de teams elkaar op de hielen, het gaat beslist nog spannend worden!

oude foto's jeugd

In de pauze gaan bier en wijn open. Hapjes op tafel, en er gaan schalen met warme snacks rond. Het geluidsniveau stijgt, totdat de bel voor de tweede ronde gaat. Het thema is zintuigen, echt passend bij het IVN. Opnieuw 10 vragen, in allerlei vormen. Alle zintuigen komen aan bod. Natuurlijk komen er vogelgeluiden langs, maar ook de roep van een walvis (geen koe, zoals veel teams denken!). De macro-opname van de ogen van Anneke Droog laat veel mensen struikelen, en de geur van gagel wordt lang niet altijd herkend. De avocadopit uit de voeldoos lijkt sprekend op een kastanje.

macrocollage

Met de voeldoos - waarvoor Cor en Fanny de teams toch maar wat meer bedenktijd geven dan een halve minuut - eindigt de tweede groepsronde. Het bier en de wijn mogen verder aangesproken worden. De eindstand wordt opgemaakt en o, wat is het spannend in de hoogste regionen.

Rood-blauw wordt de laatste ronde. Ieder voor zich, met uitspraken die goed (blauw) of fout (rood) kunnen zijn. Er komen links- en rechtspotige eekhoorns op het toneel, Beethoven die inspiratie vindt bij vogelgeluiden, braamnoppen, en de afstand die bijen moeten vliegen om één gram honing te maken.
De groep mensen die alles goed hebben, en dus mogen blijven staan, dunt uit. Totdat Janny Koopman en Willeke Stouten als laatste kanshebbers overblijven. Ze houden elkaar precies in evenwicht. Zelfs als de één een vraag fout heeft, blijkt de ander hetzelfde (foute) antwoord gekozen te hebben. Uiteindelijk zorgt Willekes kennis van vleermuizen voor de winst. 

We zijn nog niet uitgequizt want ook bij de teamcompetitie zijn de verschillen bijzonder klein geweest. Dat betekent twee teams op de eerste plaats. De beslissingsvraag over paarden levert beide teams hetzelfde aantal punten op. Pas het aantal waargenomen soorten in Nederland bepaalt de eindstand. De 'libelles' gaan met de mand bloembollen naar huis!

Eindstand groepsronden:

 1. Libelles (na beslissingsvragen)
  Graspiepers
 2. Paddo's
  Snipjes
 3. Beekjuffers
   

Eindstand individuele ronde:

 1. Willeke Stouten
 2. Janny Koopman
   

Alle spelers bedankt voor: jullie aanwezigheid, jullie gezelligheid, jullie fair-play-mentaliteit en jullie complimenten achteraf. Het is een gedenkwaardig jubileumfeest geweest. 

Fanny van Zon