Valkenswaard-Waalre
IVN
dinsdag10apr2018

Cursus vogelherkenning goed van start

De cursus Vogelherkenning, die 27 februari is begonnen, heeft een prima start gehad. De eerste cursusavond bestond uit algemene informatie over vogels en eigenschappen waar je op zou kunnen letten bij aankoop van een verrekijker en/of vogelgids. Aan het einde van de avond werd de basiskennis van de deelnemers, via een online quiz, getest.
De 25 cursisten toonden doorzettingsvermogen door, in de eerste 2 wandelingen, de koude te trotseren. Samen met een groot aantal werkgroepleden, zagen en hoorden we veel vogels die in de winter in Nederland blijven of uit het verre noorden naar hier komen overwinteren. We vonden dicht bij het IVN-gebouw en bij de oude viskweekvijvers bij Valkenhorst, onder andere het roodborstje, de spreeuw, het winterkoninkje, de boomklever, de boomkruiper, de grote bonte specht, de koperwiek, de kramsvogel, de krakeend, de zwarte mees en als cadeautje een mooie houtsnip.

deelnemers vogelcursus op padDe volgende cursusavond presenteerde Jac enthousiast de door Jan vakkundig opgemaakte Powerpoint presentatie met geluiden, uiterlijke kenmerken en andere wetenswaardigheden, zoals het aantal broedparen in Nederland van de vogels die we in de wandelingen zijn tegengekomen. Jac putte daarnaast uit zijn rijke kennis en ervaring van vogels.

Afgelopen zaterdag, met erg mooi weer op de Malpie, zagen en hoorden we veel vogels die in het voorjaar naar Valkenswaard komen om hier te broeden. Volop zingend en (nog) goed zichtbaar omdat er nog weinig blad aan de bomen zit. We zagen onder andere de roodborsttapuit, dodaars, de fitis, de tjiftjaf, de boompieper, de blauwborst en heel bijzonder: de hier erg zeldzame zwarte wouw.

We merken veel enthousiasme bij de cursisten. Met nog 3 erg mooie wandelingen en 2 avonden voor de boeg, verheugen we ons op het vervolg.

drie vogels