Valkenswaard-Waalre
Bomen & Struiken
zaterdag26okt2019

Boomveiligheid in de praktijk

De korte cursus Boomveiligheid van de Bomenwerkgroep is op zaterdag 26 oktober afgesloten met een praktijkochtend in het Frans van Bestpark in Valkenswaard. Het weer werkte mee, we konden bijna zonder jas aan de slag in de zon!

Na de interessante en leerzame cursusavond in D'n Nieuwe Hof, waar we de theorie konden opsteken over pechbalken, scheurribben, afscheidskragen, plakoksels en andere signalen bij boomproblemen, was nu een hele ochtend ingeruimd om zelf bomen te bekijken en te beoordelen.

cursus boomveiligheid collageVóór de start, uitleg over de praktijkochtend,
vooral veel naar boven kijken, een holle stam

Ook bomen krijgen gebreken bij het ouder worden. Dat betekent gelukkig niet dat ze daarmee meteen een gevaar voor de omgeving worden. Van de 10 bomen die we uitgebreid hebben bekeken, waren volgens cursusleider Martijn Aarts maar een paar bomen 'risicoboom'. Dat heeft ook te maken met de plaats waar de boom staat. Een flinke tak die bij storm zou kunnen afbreken, geeft in de buurt van een fietspad natuurlijk een veel groter risico dan midden in een bos.

Na afloop liepen we tevreden terug naar D'n Nieuwe Hof. Lang niet volleerd maar zeker wijzer geworden! Martijn, bedankt voor alle enthousiaste uitleg.