Jeugd IVN groep 1

Groep 1 van het Jeugd IVN, voor kinderen van 8 t/m 10 jaar, komt in het algemeen elke maand een keer bij elkaar op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur. Soms zijn er activiteiten met alle Jeugd IVN'ers op afwijkende dagen (met andere tijden).

Seizoen 2020-2021

Hallo jeugdleden van IVN Valkenswaard –Waalre,

Hierbij de data van de bijeenkomsten van onze jeugdgroep, 8 t/m 10-jarigen.
Ook staan de gezamenlijke activiteiten met de andere groep hierin opgenomen.
Enkele dagen voor elke bijeenkomst krijg je nog een mail over de komende activiteit.
Het programma op woensdag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

Woensdag 9 september Dubbel feestje
Woensdag 7 oktober Bodemdiertjes
Zaterdag 7 november Natuurwerkdag
afgelast
Woensdag 11 november Herfstmiddag
Woensdag 9 december Heide schonen
Vrijdag 11 december Kerstbijeenkomst
afgelast
Woensdag 6 januari 2021 Geocachen
Woensdag 3 maart Heikantwandeling
Zondag 7 maart Binnendag
met de andere groep
(afgelast)
Woensdag 14 april Insectenhotel en
zaadbommen
Woensdag 19 mei  
Vrijdag-zondag 4-5-6 juni Kampweekend
met de andere groep
Woensdag 7 juli  

jeugd IVN bij schaapskuddeNog even enkele aandachtspunten:

  • Noteer de data in je agenda.
  • Laat altijd weten of je wel of niet komt.
  • Gepaste kleding, die tegen een stootje kan.
  • Een goede fiets als we een tochtje maken.
  • Kijk regelmatig op onze site van het IVN, hier staat ook het jaarprogramma op.
  • Wij zorgen voor voldoende leiding.
  • Er is nog voldoende plaats bij onze groepen. Vraag vrienden of vriendinnen mee!

Heb je vragen of ideeën? Kom er mee en mail naar: h.baken@chello.nl; of bel: Ad Baken- Maas, tel. 040-2015181.

We hopen weer op, vooral, een gezellig jaar met leuke en bijzondere natuurmomentjes, die we samen mogen beleven. Tot ziens.

14 april: Insectenhotel en zaadbommen

Jan en Janus hebben het door de gemeente geschonken insectenhotel vakkundig geplaatst in het 'Minibos'. Ook werden er twee nestkasten ophangen, die ’s middags al geïnspecteerd werden door de koolmeesjes.
Een geweldige aanwinst is deze plek voor het IVN en het gebied van de Kleine Meer.

Met het jeugd IVN hebben we op 14 april een leuke activiteit gehouden. Zelf 'Zaadbommetjes' maken! Van klei en potaarde, met daarin zaden van veldbloemen, werden bolletjes gemaakt. Die werden vervolgens als bommetjes verspreid in de buurt van het insectenhotel.
We zijn ook nog op zoek gegaan naar bijen en hommels, als voorbereiding op de bijentelling die komend weekend landelijk is georganiseerd.

Wat hebben we ons verwonderd over een knalrode eikel die met zijn wortels in de grond zich al met een takje naar boven aan worstelen was.
Maar wat het allerleukste was, was toch wel de klimboom. Eén van de Moeraseiken uit de Haagstraat, die daar op het veld is neergelegd. Wat zullen wij daar nog vaak van educatieve momenten kunnen genieten.

Meer foto's

een eikel ontkiemt

3 maart: Heikantwandeling

Samen hebben we de Heikantwandeling gemaakt vanuit Het Oude Spoor. We genoten van de voorjaarszon en hebben ons uitgeleefd met boompje klimmen en heuveltjes rennen.
Graag gaan we op zoek naar 'poppenwiegjes'! Ze zitten achter de schors van een dode dennenboom. En om dat aan de kinderen te laten zien moet je de beestjes wel even storen. Zo te zien heeft de larve met zijn sterke kaken met houtvezeltjes een wiegje gemaakt, met daar binnenin fijn zaagsel. Daar heeft hij zich ontpopt tot een boktor. Wat een geweldig werkstukje. Zoiets vergeet je nooit meer.
Verderop zagen we een vrij grote mierenhoop. Daar werd wel echt hard gewerkt!
Wat was het weer een mooie middag.

Meer foto's

poppenwiegje

6 januari 2021: Geocachen

Om de kinderen in deze tijd toch een activiteit van het jeugd IVN te bieden, zijn we gaan geocachen!
In het gebiedje achter het zwembad gingen we, bewapend met een speciale app, op zoektocht. En zowaar vonden we een leuk huisje met verschillende voorwerpen: waaronder Loki.

Het blijkt dat dit poppetje met een informatie label, al in 2013 in Duitsland vertrokken is en sindsdien al meer dan 15.000 km heeft gereisd. Dus gaan we Loki natuurlijk weer een nieuwe bestemming geven om zijn reis voort te zetten.
In het logboekje dat er bij lag hebben we onze namen gezet en we hebben een button achtergelaten namens het IVN Valkenswaard-Waalre.

jeugd IVN met Loki

9 december: Heide schonen

De kerstbijeenkomst kan deze week niet doorgaan. Daarom een andere activiteit: heide schonen bij het Peetersven aan de Eindhovenseweg.

Meer foto's

heide schonen

11 november: Herfstmiddag

De herfst geeft zoveel kleur en verrassingen, dat hebben onze speurneuzen wel ontdekt.
De ene na de andere paddenstoel, schimmel of bekertjesmos liet zich bewonderen. Zo zaten de mini 'tomaatjes' op een tak, roken we de stinkzwam en was het alsof er een wit suikerspinnetje op een paddenstoel zat.
Zijn er kinderen die met ons mee willen genieten? Kom dan bij het jeugd IVN. 

Meer foto's

zwammen bekijken

7 oktober: Bodemdiertjes

Vanmiddag hebben we meegedaan aan de ¨Bodemdierendagen 2020¨ en ontdekt welke beestjes de bodem rondom D´n Nieuwe Hof gezond houden.
We hebben een verrassende film over de bizarre eigenschappen van kleine beestjes bekeken, en zijn met zoekkaarten en waarnemingen formulieren rondom ons eigen IVN-gebouw op zoek gegaan. Daar was gelukkig veel te vinden. Ook de wormen in de pierenbak en een boomstronk vol oude munten waren interessant. Door onze waarnemingen online door te geven hebben we meegedaan aan een onderzoeksproject naar bodemdieren waarin mensen in heel Nederland samenwerken (een ¨citizen science¨ project). Met onze waarnemingen scoorde de tuin een 9, dus we waren tevreden. Op de website https://bodemdierendagen.nl/resultaten zijn de gevonden beestjes op de kaart gezet.

Meer foto's

kind met regenworm

9 september: Dubbel feestje

Ook met de woensdaggroep hebben we onze eerste bijeenkomst gehad, op woensdag 9 september.
We hadden eigenlijk twee dingen te vieren!! Het 60-jarig bestaan van het IVN én het is 25 jaar geleden dat we met het jeugd IVN de wandeling geopend hebben, samen met de burgemeester, aan de Eindhovenseweg. Hiervan hebben we eerst een film gekeken en zijn daarna de planten gaan ontdekken die we toen hebben gepresenteerd.
Het was een leuke ontdekkingstocht.

Meer foto's

taart jeugd IVN

Oudere verslagen

Seizoen 2019-2020
Seizoen 2018-2019
Seizoen 2017-2018
Seizoen 2016-2017

Seizoen 2015-2016