Valkenswaard-Waalre
Vogels
Op
vrijdag02jul202121:30

Op zoek naar de nachtzwaluw - voorbehoud

Vanwege de onzekere situatie rond Corona is het programma van publiekswandelingen in 2021 nog niet definitief. Wijzigingen of afgelastingen worden tijdig op deze site doorgegeven.
Er zal waarschijnlijk voor elke wandeling een maximum aantal deelnemers zijn, en vooraf inschrijven is verplicht. Details worden enkele weken vóór de wandeling bekendgemaakt.

De nachtzwaluw: de nachtbraker van het vogelrijk.
Een opmerkelijke nachtbraker is de nachtzwaluw, die in de omgeving van de Groote Heide zijn leefomgeving vindt. De naam zegt het al: de nachtzwaluw is vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Het vliegbeeld lijkt op de vlucht van torenvalk en zwaluw. Het typerende geluid komt niet alleen uit de keel, maar wordt ook door het klappen met de vleugels gemaakt.
Het gaat goed met de nachtzwaluw. In en rond de heidevelden en naaldbosranden van Valkenswaard, Leende en Soerendonk zijn in voorgaande jaren 100 broedparen geteld.
In vroeger eeuwen werd de nachtzwaluw ervan verdacht dat hij de geiten zou melken en waren de boeren niet blij met hem. Hij werd daarom in veel landen geitenmelker genoemd. Vanwege het ratelende geluid werd ook de naam ratelaar gebruikt.

De vogelwerkgroep Valkenswaard-Waalre organiseert een avondwandeling op zoek naar deze bijzondere vogel. De wandeling begint om 21.30 uur en duurt max. 3 uur.
Deelname is gratis.

Startpunt: parkeerplaats Valkenswaardseweg (afslag Leenderbos), 5595 XR Leende.

Algemene informatie

vrijdag 2 juli 2021 - 21:30
Locatie: 
Parkeerplaats Leenderbos
Valkenswaardseweg
Leende
Netherlands
Google Maps image