Valkenswaard-Waalre
Landschap
Op
zondag06mrt202214:00

Loonwandeling

Op zondag 6 maart 2022 organiseert de IVN afdeling Valkenswaard-Waalre (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid) een publiekswandeling rond de buurtschap Loon in Waalre.
Loon is bekend als een van de belangrijkste beschermde dorpsgezichten in de provincie Noord-Brabant. De vijf boerderijen van het Kempische Langgeveltype staan bijeen op een driehoekig plein, de zogenaamde plaetse, waarop ook de ruim 140 jaar oude eiken in een vast patroon zijn aangeplant. De bijbehorende percelen zijn nu nog steeds ingedeeld volgens de oude verkaveling. Men vindt er resten van oude beukenhagen en houtwallen die de plaetse en de akkers omheinden.
Loon is meer dan alleen het plein, het is in feite het hele gebied met als grenzen: de gemeentegrens met Valkenswaard, de Dommel, de Molenstraat en de Heikantstraat. In dit gebied vinden we behalve de nederzetting Loon ook de nederzetting Den Hulst, de twee watermolens (te weten de Volmolen en de restanten van de Loondermolen), restanten van het oude kasteel en de plek waar een oude waterput is gevonden uit de 2e eeuw na Christus.
Het oude kerkenpad vanuit Valkenswaard naar het oude Willibrorduskerkje is deels aangeplant met een heg van haagbeuken. Het voert ook naar de beemden die lager aan de Dommel liggen, waar ’s zomers hooi vandaan gehaald wordt.

De wandeling is gratis en duurt ongeveer 2 uur en gaat deels over modderige paden als het heeft geregend. Je bent van harte welkom!

Startpunt: Herberg 't Loon, Loonderweg 44, 5581 VG Waalre.

Algemene informatie

zondag 6 maart 2022 - 14:00
Locatie: 
Herberg 't Loon
Loonderweg 44
Waalre
Nederland
Google Maps image