Valkenswaard-Waalre
Vogels
Op
zaterdag01okt201607:30

Euro Birdwatch

De Vogelwerkgroep van IVN Valkenswaard-Waalre doet dit jaar weer mee met de Euro Birdwatch. Op de telpost Putberg aan de Witsemdijk in Soerendonk wordt geteld van 7:30 tot ± 15:00 uur. Vorig jaar hadden we op deze telpost nog een zeearend waargenomen. Vanaf 10:00 uur ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen op onze telpost.

Wat is Euro Birdwatch?

Tienduizenden vogelaars over heel Europa trekken er zaterdag 1 oktober a.s. op uit om zoveel mogelijk vogels te zien en te tellen. Hun activiteiten maken deel uit van de Euro Birdwatch van BirdLife International. In Nederland doen die dag meer dan 150 vogelwerkgroepen en telgroepen mee, verspreid over ongeveer 150 locaties in ons land. Vogelbescherming Nederland verzamelt de gegevens van de vogelaars tijdens die dag.

De vogeltrek komt aan het begin van de herfst echt op gang. Vanuit het noorden van Europa trekken vogels massaal door ons land, op zoek naar een goede plek om te overwinteren. Op alle plaatsen waar de vogeltrek goed te zien is, tellen vogelaars op 1 oktober a.s. de verschillende soorten en hun aantallen. Die dag komt je dus in heel Nederland vogelaars tegen, gewapend met verrekijker en telescoop!

De Euro Birdwatch is elk jaar weer een groot succes. Tienduizenden vogelaars doen mee, verspreid over minstens 36 Europese landen. Aan het einde van zaterdagmiddag 1 oktober verzamelt Vogelbescherming Nederland in samenwerking met de vogeltrekwebsite www.trektellen.nl de gegevens uit Nederland. Vorig jaar telden de vogelaars gezamenlijk 316.313 vogels en werden er 190 soorten waargenomen. Tijdens voorgaande edities van dit evenement werden in Nederland al eens meer dan 660.000 vogels geteld! De aantallen zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van het weer.

BirdLife International is de organisatie die wereldwijd actief is voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden. Vogelbescherming Nederland is de Nederlandse partner van BirdLife International en daarmee de nationale vertegenwoordiger. In ons land zetten duizenden vrijwilligers, aangesloten bij vele lokale of regionale vogelwerkgroepen, zich actief in voor de bescherming van vogels.

Algemene informatie

zaterdag 1 oktober 2016 - 07:30 tot 15:00
Locatie: 
Putberg
Witsemdijk
Soerendonk
Nederland
Google Maps image