Valkenswaard-Waalre
Kind & Natuur
Vanaf
zaterdag23sep201709:00

Cursus 'Met de jeugd de natuur in'

Een regionale cursus

Een leuke en praktische cursus, bedoeld voor o.a. (groot)ouders, natuurouders, jeugdleid(st)ers, leerkrachten, leiding van de BSO. Een cursus voor volwassenen waarin wij vertellen en laten zien wat er voor kinderen in de natuur te ontdekken, te beleven en te genieten valt. Na afloop van deze cursus weten de cursisten wat ze kunnen doen als ze samen met kinderen in de natuur willen genieten van al het moois in de natuur.

Tijdens deze cursus ga je telkens naar een ander natuurgebied om daar de natuur in al zijn facetten te ontdekken. Natuur is alles om je heen: de boom in de straat, de mier op de grond, de hommel op een bloempje, de appel in je handen, kikkervisjes vangen, rupsen zoeken, uilenballen uitpluizen, luisteren naar vogels. Eigenlijk vinden kinderen het altijd leuk in de natuur, ook al hadden ze van tevoren geen zin om te gaan.

Tijdens deze cursus nemen gidsen van vier IVN-afdelingen (IVN Veldhoven-Eindhoven-Vessem, IVN Bergeijk-Eersel, IVN Kempenland West en IVN Valkenswaard-Waalre) de cursisten mee naar buiten. Daar kijken we, wat er voor kinderen in de natuur te zien, te doen, te ontdekken en te onderzoeken is.

De cursus bevat de volgende kernelementen: beleving (hart); kennis (hoofd); gedrag of handelen (handen).
We zijn er van overtuigd dat leren over de natuur vooral gaat via 'zelf doen', beleven en verwonderen. Nú verwondering en nieuwsgierigheid zaaien, betekent straks respect en betrokkenheid oogsten.

Natuuronderwerpen die tijdens deze cursus aan de orde komen zijn: bos-bomen-knoppen, vogels, bloemen, insecten, waterinsecten, diersporen en herfstverschijnselen. En verder ook didactiek en natuurspellen.

Cursisten ontvangen tevens een digitale reader met achtergrondinformatie over al deze onderwerpen.

Algemene informatie

zaterdag 23 september 2017 - 09:00 tot zaterdag 16 juni 2018 - 12:00
Extra Informatie: 

Data: 23 september, 28 oktober en 18 november 2017; 10 maart, 7 april, 12 mei en 16 juni 2018.
Tijden: de excursies zijn van 9.00 - 12.00 uur (exclusief reistijd);
Locaties: De excursies zijn op verschillende plaatsen in de Kempen, o.a. in Bladel, Bergeijk, Eersel, Veldhoven en Valkenswaard.
Kosten: € 30,00 voor IVN-leden en € 40,00 voor niet IVN-leden