Bak werkgroep

Sinds enkele jaren is de Kasteeltuin een bakoven rijker. Bij de ontwikkeling van de tuin was het al de bedoeling  om een bakoven te bouwen, maar de strenge bouwregels in het beschermde buitengebied hielden een definitieve bouw tegen. Uiteindelijk kwam het na jaren van ontwerpen, overleg met gemeente en monumentenzorg dan uiteindelijk toch tot de bouw van een weliswaar bescheiden, maar wel goed funtionerende ouderwets bakhuisje (in het Limburgs beter bekend als bakkes).

De bakoven in kasteeltuin Oud-Valkenburg wordt nu door een aantal vrijwilligers gebruikt voor het geven van demonstraties. Deze vrijwilligers hebben zich gegroepeerd in een bakwerkgroep.

De bakgroep organiseert elk jaar een aantal bakdagen en daarnaast een klein aantal workshops vlaaienbakken voor groepen. Tijdens de bakdagen en bakdemonstraties worden vlaaien gebakken met seizoensgebonden vullingen en ovenbroodsoorten, waaronder speltbroden.

Allereerst wordt de oven op temperatuur gebracht door met takken te stoken (de zogeheten sjanse). Dit wordt door een aantal vrijwillige stokers gedaan. Onderwijl gaan de andere vrijwilligers aan de slag met het maken en kneden van deeg en het voorbereiden van vullingen. Nadat de oven op temperatuur is gebracht, verwijderd de stoker het as uit de oven en daarna kunnen vlaaien en broden in de oven worden geplaatst.

Als de producten gaar zijn, dienen ze eerst nog even af te koelen. Daartoe worden de vlaaien even weggedragen en later weer teruggebracht. Vervolgens kan men dan van de ovenproducten proeven.

De bakdagen worden aangekondigd via de activiteiten op deze website.

Info m.b.t. bakken: Huub Wierts
tel: 06 394 68 120