Ulestraten
Landschap
Vanaf
zondag09apr201714:00

Ommetje Waterval

In deze wandeling maken we kennis met talloze aspecten van het landschap. We gaan als het ware het landschap lezen. Hoe is het landschap ontstaan? Wat betekende dit landschap voor vroegere bewoners? En voor de huidige bewoners? Hoe maakten (maken) zij gebruik van (onderdelen van) dit landschap en hoe hebben ze het zelf vormgegeven? De wandeling is geschikt voor volwassenen die goed ter been zijn: er moeten enkele pittige hellingen worden overwonnen. Momenteel (vroege voorjaar) kunnen we duidelijk zien hoe het landschap is opgebouwd.

De wandeling Ommetje Waterval is uitgezet in een boeiend landschap, dat zich aan de zuidkant van het Plateau van Schimmert bevindt. Dit plateau is ongeveer 50 km² groot en grenst in het westen aan het Maasdal, in het noorden en oosten aan het dal van de Geleenbeek en in het zuiden aan de Geul en de Watervalderbeek. De wandeling voert ons langs zand- en steengroeven, langs eeuwen oude paden en wegen door droogdalen op het plateau zelf en een watervoerend dal met de hoofdbron van de Watervalderbeek. Her gebied is archeologisch van belang. Geologisch kent dit gebied een interessante opbouw. De bovenste grondlaag is een dikke laag löss met plaatselijk locaties waar grind afgezet is door de Oermaas. In de beekdalen zijn jonge beekafzettingen aanwezig. Bij het Geologisch monument dagzomen oude zand- en kleilagen (± 30 miljoen jaar oud), die een belangrijke rol vervullen in de waterafvoer in dit gebied. Kortom, het landschap waarin we ons bevinden is o.a. gevormd door de invloed van zeeën, rivieren, beken, stroompjes, wind en niet te vergeten de mens zelf.

Zondag 9 april: Ommetje Waterval o.l.v. André Ament (andreament47@gmail.com 043 364 4080). Vertrek 14:00 uur P Waterval 13

Algemene informatie

zondag 9 april 2017 - 14:00 tot 16:30
Locatie: 
waterval 13 ulestraten
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image