Ulestraten
IVN
Op
woensdag05okt202219:30

Archeologische vondsten in Ulestraten en omgeving

Op woensdagavond 5 oktober as. zal Jim Pepels deze lezing verzorgen.

Op archeologisch vlak heeft autodidact Jim Pepels (48) zich ontwikkeld tot een erkend regio deskundige.
Al op 10 jarige leeftijd deed hij mee aan de internationaal bekende opgraving van Neanderthalers in de Belvédère-groeve in Maastricht.
Zijn vertrekpunt voor veldonderzoek was het buitengebied van zijn geboortedorp Ulestraten; omgeving Waterval en de Wijngaardsberg. Later uitgebreid met vindplaatsen in onder andere Meerssen, Beek, Maastricht en meer recentelijk ook bij zijn woonplaats in Gulpen.
Binnen 38 jaar heeft zijn passie ruim 20 nieuwe prehistorische en Romeinse vindplaatsen opgeleverd en minstens nog eens zoveel aanvullende meldingen. Pepels nam deel aan opgravingen, verzorgde rondleidingen en lezingen, gaf educatieve projecten en schreef publicaties. Hij werkt samen met andere archeologen, gemeenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Zijn vondsten waren te zien in tijdelijke tentoonstellingen van o.a. het Limburgs Museum in Venlo en het Natuur Historisch Museum in Meerssen.
Opvallend binnen zijn oeuvre is het archeologisch onderzoek naar het gebruik van Valkenburgvuursteen binnen de Bandkeramische cultuur van de gemeenten Beek en Meerssen, waarvan de opgraving in Kelmond de landelijke krantenkoppen haalde als 'het oudst omgreppelde dorp van Nederland'. De resultaten van zijn onderzoek zijn gepubliceerd en wetenschappelijk erkend.
Meer recentelijk heeft hij ook zijn bijdrage geleverd aan de canon over de geschiedenis van de gemeente Meerssen door historicus Frank Hovens.
Jim Pepels zal op verzoek van IVN-Ulestraten een aantal highlights van zijn ontdekkingen de revue laten passeren tijdens zijn boeiende lezing.

 

Algemene informatie

woensdag 5 oktober 2022 - 19:30 tot 21:30
Locatie: 
Café de Notenbalk
St. Catharinastraat 12
Ulestraten
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image